Над 11 000 българчета се явиха за първи път на тест по български език в чужбина

от БНТ
15:38, 16.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
учениците бяла ценово минават онлайн обучение края седмицата
Слушай новината

11 246 деца от 1-ви до 7-и клас в българските неделни училища в чужбина се явиха на първия по рода си тест по български език, който се проведе онлайн. Тази година външното оценяване за владеене на родния език е по желание, но от 2022 година то ще е задължително за всички ученици от първи до девети клас включително.

Интересът към изпита беше впечатляващо силен - включиха се 341 училища от 39 държави. Министерството на образованието и науката подпомага организационно, методически и финансово общо 376 неделни училища в 44 държави с 19856 ученици от 1-ви до 7-и клас, съобщиха от просветното министерство.

Включиха се ученици от български произход или от смесени бракове, родени в чужбина, които по желание на своите родители изучават техния език.

Най-масово беше участието на българчетата в Украйна, Великобритания и Испания. Най-много тестове са попълнени от ученици във втори, първи и трети клас.

Изпитът се проведе вчера от 8.00 до 20.00 часа българско време. Първи се включиха децата в Нова Зеландия и Ванкувър в Канада, последни попълниха теста българчетата в САЩ и останалите части от Канада.

Учениците решаваха задачи в електронна платформа, като всеки влизаше с уникален код. Децата от първи до трети клас отговаряха на 15 въпроса в рамките на 30 минути. Двадесет задачи за 40 минути имаха учениците от четвърти до седми клас. По общото мнение на техните учители всички са се справили бързо и успешно.

Тестовете са подготвени от Министерството на образованието и науката, за да бъде оценен постигнатият от учениците напредък в неделните училища. Анализът на резултатите ще позволи да се вземат мерки за подобряване качеството на образованието, за актуализиране на учебните програми и помагала, за допълнителна квалификация на учителите.

Тестовете и платформата за изпита са разработени в рамките на националната програма "Роден език и култура зад граница".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Папата предупреди за опасност от "спирала на смъртта" и призова за спокойствие в Близкия изток
Папата предупреди за опасност от "спирала на смъртта" и призова за спокойствие в Близкия изток
До 21 май приемат номинации за конкурса "PR приз 2021"
До 21 май приемат номинации за конкурса "PR приз 2021"