НОВИНИ

Над 7 часа депутатите обсъждаха бюджета, утре го гласуват окончателно

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:37, 25.11.2020
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Повече от 7 часа депутатите обсъждаха на второ четенe държавния бюджет.

215 от 251 страници по доклада от законопроекта за държавния бюджет успяха да разгледат депутатите днес в пленарна зала, като заседанието им продължи до 20.00 ч. Те успяха да обсъдят и да гласуват бюджетите на отделните министерства. Така на практика, например, са предвидени повече средства за култура.

По-активни в дебата бяха от ляво спрямо управляващите. Гласуването на бюджета за 2021 г. започна с призив от ляво да се спре, за да се включат в него нови икономически и социални мерки за справяне с кризата заради ограниченията, които ще влязат в сила от петък.

От ляво предложиха размерът на еднократната помощ при раждане на второ или трето дете на осигурени родители да е 6500 лева. Предложението беше отхвърлено.

"Имам предвид противоречиви послания към обществото - ще има детски за всички, за да има заплати за полицаите. После - няма да има. Съвсем наскоро миналия месец г-н Борисов подари нов договор за 1 млрд. лв. на държавна фирма "Автомагистрали". Нормално ли е да се раздават така пари без обществени поръчки? Мотив за отхвърляне на предложението в никакъв случай не може да бъде: няма пари", заяви Георги Гьоков от БСП.

"Ако слушаме г-н Гьоков, държавата трябва да се откаже от другите дейности и тези дребни суми да се дадат, и няма проблем", коментира Петър Петров от "Обединени патриоти".

Ето и параметрите на бюджета:

-Повече разходи от приходите - това е заложено в Бюджет 2021.

-Предвижда се дефицит от 5% от БВП, а държавният дълг е пресметнат 25,6%.

-Заложени са и средства за справянето с последствията от коронавируса. 1,6 млрд. са заделени за подкрепа на домакинствата, както и половин милиард за бизнеса.

-Минималната работна заплата нараства до 650 лева. В бюджетния сектор заплатите ще се увеличат с 10% в бюджетния сектор, с 15% в системата на МВР и с 30% повече за заплати за работещите на първа линия.

-Предвидено е и данъчно облекчение за деца. 4500 лева за едно дете. Сумата нараства до 13 500 за многодетните семейства.

А днес депутатът Павел Шопов отказваше да сложи маска и да напусне залата, и след реплики към председателстващия заседанието Валери Симеонов в крайна сметка беше отстранен за 1 заседание.

"Оградете с ограничителна лента господин Шопов, щом не иска да сложи маска и да напусне залата. Господин Шопов, за мен не сте в залата", каза Симеонов.

"Господин Симеонов е несъстоятелен заместник-председател на Народното събрание", каза Шопов преди да напусне залата.

Очаква се утре депутатите да гласуват окончателно бюджета за 2021 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън представи плана си за първите 100 дни управление
Джо Байдън представи плана си за първите 100 дни управление
Парламентът каза "Не" на приемането на нова конституция (Обзор)
Парламентът каза "Не" на приемането на нова конституция (Обзор)