НОВИНИ

Парламентът каза "Не" на приемането на нова конституция (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:30, 25.11.2020
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Парламентът каза "Не" на предложението на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция.

Предложението беше внесено изненадващо в дневния ред и очаквано не събра необходимите 160 гласа. През лятото на фона на антиправителствените протести премиерът поиска "рестарт" и конституционни промени. През септември управляващите успяха да внесат проект за нова конституция с подписите на "Воля". От партията обаче днес не подкрепиха свикването на Велико народно събрание и гласуваха "въздържал се".

Предизвестено беше това решение да бъде отхвърлен проект за избор на Велико народно събрание. Нещо, което стана ясно още през есента, когато опозицията БСП и ДПС казаха, че категорично няма да подкрепят такова решение и така очаквано днес депутатите не успяха да съберат 160 гласа, колкото са необходими, за да бъдат проведени избори за Велико народно събрание.

Опозицията днес се лиши от възможността правителството да подаде оставка, както се зарече министър-председателят през лятото, когато каза, че ако бъде направен избор за Велико народно събрание, той ще я подаде веднага.

111 гласа "за" дошли и от дистанционно гласуващите подкрепиха проекта за свикване на Велико народно събрание. 93-ма от опозицията и напусналите БСП бяха против.

"Днес уважаеми, имате шанс да поискате оставката и на премиера Борисов, много странно, че точно вие - опозицията, се противопоставяте на този шанс", каза председателят на временната комисия за нова конституция Десислава Атанасова.

От БСП видяха в днешното извънредно вкарване на тази точка в дневния ред - кьорфишек и опит за прикриване на несправянето на правителството с коронакризата.

"Напротив, те разобличават до голо самия характер на властта: власт изчерпана, власт безидейна, власт уплашена, но власт готова на всичко, за да остане на власт", заяви Крум Зарков.

От ДПС смятат, че ГЕРБ не зачитат и сега действащата конституция, за да искат нова.

"Когато ГЕРБ говори и предлага нова конституция, поне трябва с действията си да докаже, че спазва и сега действащата", коментира Мустафа Карадайъ.

От "Воля", които се подписаха под проекта за нова конституция, днес решиха да се въздържат.

"За нас от "Воля" прагматичните действия са най-важни, затова ние участвахме в даването на шанс както на политиците, и на всички претендиращи за промени в Конституцията", обясни Пламен Христов.

Според напусналите групата на БСП настоящата Конституция е достатъчно устойчива и създаването на нова не може да е самоцел, особено на това Народно събрание.

"Няма как ние народните представители от настоящия парламент да си приписваме такъв отговорен мандат", каза Красимир Янков.

Какви са предложенията за нови промени в Конституцията?

В отговор Тома Биков от ГЕРБ обяви, че Конституцията не е Библия, за да не може да се променя. Каза още, че не са обявили война на настоящия основен закон.

"Ние направихме това предложение в една ситуация на силно обществено напрежение с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българското общество да могат да проведат дебат за бъдещето на България", заяви Биков.

Широк обществен дебат за нова конституция така и не се състоя. Това беше и една от критиките на Венецианската комисия от преди дни. Временната комисия за обсъждането на проекта за основен закон беше атакувана от президента пред Конституционния съд и проведе само едно заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 7 часа депутатите обсъждаха бюджета, утре го гласуват окончателно
Над 7 часа депутатите обсъждаха бюджета, утре го гласуват окончателно
"Св. Мина" в Пловдив от днес лекува за своя сметка. В Белодробната болница в Русе няма места
"Св. Мина" в Пловдив от днес лекува за своя сметка. В Белодробната болница в Русе няма места