НОВИНИ

Най-малко трима души, сред които дете, са ранени при въздушните удари в Киев

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:39, 29.12.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Европа
Слушай новината

Русия нанесе поредни въздушни удари срещу цели в Украйна. В Киев са ранени поне трима души, включително 14-годишно момиче, съобщи кметът Кличко. Експлозии са чути и в Харков, Одеса, Лвов и Житомир.

Киев обвини Москва, че иска да унищожи критичната инфраструктура на страната и се стреми към масово убийство на цивилни. Минск съобщи, че беларуската отбрана е свалила украинска противовъздушна ракета Ес-300, която е паднала на беларуска територия без да причини жертви.

Русия отхвърли като "нелепа" инициативата на президента Зеленски за организиране на международна среща на върха в ООН за край на войната.

Над 120 руски ракети са изстреляни срещу Украйна тази сутрин

Днешните руските въздушни удари срещу Украйна са продължили пет часа. Докато в цялата страна се чуваха сирени, от щаба на президента Зеленски призоваха цивилните да потърсят скривалище и увериха, че противовъздушната отбрана е задействана.

Две жилищни сгради в Киев са поразени от отломки на прихванати ракети, фрагменти от ракети са паднали и в Одеса без да причинят жертви, съобщават местните власти. 40 на сто от Киев е без ток, без захранване са 90 процента от западния град Лвов.

За прекъсвания на електричеството се съобщава и от Одеска и Днепропетровска области. Военната администрация в Николаев съобщи, че градът е бил поразен от ракети, изстреляни от руски кораби и самолети от Черно море, като токът е бил изключен превантивно. Спря метрото в Харков. Украинските военни обобщиха данните за ударите.

"В седем сутринта неприятелят нанесе масивен удар по украинска територия с крилати ракети, изстреляни от въздух и вода, както и с управляеми противовъздушни ракети С-300 и С-400. Неприятелят изстреля 69 ракети, нашата отбрана унищожи 54", каза ген. Олекси Громов от въоръжените сили на Украйна.

Наскоро Съединените щати обещаха да дадат на Украйна противовъздушни комплекси "Пейтриът", но доставката и влизането им в действие ще отнеме време. Абсолютен приоритет на Москва във войната е освобождаването на четирите анексирани области на Украйна, посочи руската дипломация и определи като илюзия мирния план на Киев за руско военно изтегляне от Украйна.

Снимки: БГНЕС, БНТ

"Никога не отхвърляме предложения за постигане на дипломатически споразумения. Условията, при които сме готови да преговаряме са добре известни. Неделима част от тези условия е принадлежността на тези четири региона към Руската федерация", каза Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

На церемония с дистанционното участие на президента Путин по видеовръзка руският военноморски флот прие на въоръжение ядрена подводница, миночистач и малък ракетен кораб.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватия и еврото: Настройват банкоматите за новата валута
Хърватия и еврото: Настройват банкоматите за новата валута
Везенков не тренира с Олимпиакос преди дербито от Евролига срещу Панатинайкос
Везенков не тренира с Олимпиакос преди дербито от Евролига срещу Панатинайкос