НОВИНИ

Напрежение около Тайван: Китайски учения като "наказание" за реч на президента Лай

Целта е била отработване на нападение срещу Тайван по суша, въздух и море

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:33, 14.10.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Китай започна военни учения около бреговете на Тайван като "наказание" за реч на президента на Тайван Уилям Лай. В тази реч той обеща "съпротива срещу анексия" или "посегателство върху суверенитета на острова".

Китайските военни са обкръжили Тайван от всички страни с маневри в девет района. Тайпе съобщи, че са засечени 35 бойни кораба и 125 летателни апарата във формация. Китайските военни пресякоха и така наречената "Линия Дейвис" по средата на Тайванския проток. Тя е установена през 1955 година като условна граница, която никога не е призната от Пекин.

Докато траят ученията военните министри на Китай и на Русия се срещнаха и обещаха задълбочаване на стратегическото сътрудничество между двете армии.

А Пекин се зарече отново, че никога няма да се откаже от използване на сила като вариант за завладяване на Тайван.

Китай публикува карти, според които ученията обхващат острова от всички страни. Според Пекин са участвали всички родове войски.

Целта е била отработване на нападение срещу Тайван по суша, въздух и море.

Симулирано е било и блокиране на пристанища и ключови райони за установяване на всеобхватен контрол, но ракетни стартове не са провеждани.

Приключилите учения се разиграха броени дни след като на националния празник президентът на Тайван Уилям Лай заяви, че Китай няма право да представлява острова.

"Независимостта на Тайван е несъвместима с мира в Тайванския проток и провокациите на тайванските сепаратистки сили неизбежно ще бъдат пресечени", заяви Мао Нин, говорител на МВнР на Китай.

Тайван определи като "ирационална провокация" китайските учения с участието на рекорден брой самолети и самолетоносача "Ляонин".

Според Тайпе собствените му сили са били разположени, за да "предприемат конкретни мерки за отстояване на свободата и демокрацията". Летищата и пристанищата на острова функционират нормално.

"125 самолета, засечени за един ден, са нов рекорд. Самолетоносачът "Ляонин" е символ на китайската армия, който носи изтребители. Нашето разузнаване регистрира полети от и към самолетоносача в източната част на Тайван", допълни Хиеш Дзи-Шенг, говорител на министерство на отбраната на Тайван.

Китай проведе аналогични учения и през май, когато беше инаугурацията на тайванския президент Лай. Пекин го определя като източник на проблеми заради позициите му в полза на независимост на острова.

Съединените щати заявиха, че последните китайски маневри нямат оправдание след "рутинна реч" на тайванския президент и призоваха Китай да избягва други действия, които биха застрашили мира и стабилността в региона.

Пекин проведе мащабни учения с изстрелване на балистични ракети и след посещението в Тайван на председателя на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси през август 2022 година. Китайската страна видя във визитата огромна провокация, близка до официално признаване на правителството в Тайпе от много високопоставен американски политик.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неутрален терен. Отново
Неутрален терен. Отново
Нова победа за България от европейското по бокс за мъже и жени до 23 години
Нова победа за България от европейското по бокс за мъже и жени до 23 години