НОВИНИ

Напрежението Русия - Запада обсъждаха на среща на ОССЕ във Виена, няма пробив

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:09, 13.01.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Очаквано - без пробив на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, чийто домакин беше Виена.

Основната точка в дневния ред беше намаляването на напрежението между Русия и Запада. В началото на заседанието полският министър на външните работи, който председателстваше форума, каза, че Европа е изложена на най-високия риск от война от 30 години. Според него дискусията за общата европейска сигурност трябва да се "оживи".

А според постоянния представител на Русия в ОССЕ - Александър Лукашевич, Москва не е получила "ясни отговори" на своите предложения за сигурността на Стария континент. По думите му Москва не поставя ултиматум на Запада, а предлага проблемите да се обсъдят професионално и да се намерят компромиси.

"Има много версии за нашата обща сигурност, което означава различни разбирания за нашите ангажименти за нея. Затова смятам, че напрежението в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е резултат на първо място от различното разбиране за европейската сигурност", заяви Збигнев Рау, министър на външните работи на Полша.

"Разбирам, че координираната обща позиция на така наречения Запад води до това, че конструктивна реакция на нашите предложения за съжаление не получаваме. Или поне моето впечатление е такова и това безусловно е разочароващо. Иска ми се да греша. Но това, което видяхме по тези три точки, не дава повод за оптимизъм", допълни Александър Лукашевич, постоянен представител на Русия в ОССЕ.

Елена Поптодорова: Позицията на НАТО за Русия е колективна позиция, в която участва и България

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Топлофикация Русе" ще се опита да компенсира абонатите си заради спирането на парното
"Топлофикация Русе" ще се опита да компенсира абонатите си заради спирането на парното
Илиана Раева: Това е целенасочена атака към мен и семейството ми
Илиана Раева: Това е целенасочена атака към мен и семейството ми