НОВИНИ

Наталия Киселова: Конституционният съд се забави с решението за промените в Конституцията

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 03.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Според мен Конституционния съдт малко се забави. Трябваше шеметно след излизането на резултатите от изборите, дори още преди да бъде свикано НС, да има решение, защото част от оспорените промени се отнасят до начина, по който се излиза от политическа криза и се влиза в предсрочни избори. Така доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, коментира в студиото на "Денят започва" очакваното решение на Конституционния съд за промените в Конституцията, осъществени от кабинета "Денков".

"Поради това, ако днес няма правителство и се премине към следващ мандат, Конституционният съд ще се забави, защото политически не е добре, ако има обявяване на противоконституционност на промените, свързани с непрекъсваемостта на Народното събрание и с начина, по който се формира служебно правителство", допълни Киселова.

Според нея бързината, с която ГЕРБ-СДС върнаха изпълнен мандата на президента показва:

"Стремежът да се покаже бързина от първата по численост парламентарна група е за да може да покаже, че е в кондиция, за да може да представи пълноценно правителство и това да изглежда на фона на състава на НС, че ГЕРБ-СДС е в състояние не просто да представи правителство, но и да управлява. Когато камерите бъдат изгасени и журналистите излязат, разговорите в залата между президента и парламентарната група винаги се поставя въпроса - събрали ли сте подкрепа и имате ли нужда от време, за да можете да съберете допълнително подкрепа. Ако ви прави впечатление, когато се съставя правителство, винаги има съмнения дали някои не е в несъвместимост. Сега сме свидетели на представен състав на правителство, преди всичко от народни представители, близки до ГЕРБ или служебни министри, които вече са в изпълнение на функциите си и няма да се налага да се освобождават."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Зафиров: Категорично няма да подкрепим предложения кабинет от ГЕРБ
Атанас Зафиров: Категорично няма да подкрепим предложения кабинет от ГЕРБ
Игри на стратегии: Ретроспекция на политическата криза у нас
Игри на стратегии: Ретроспекция на политическата криза у нас