НОВИНИ

Нешка Робева призова за подкрепа към българските гимнастички след световното във Валенсия

нешка робева дина аверина заслужаваше олимпийската титла
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:37, 31.08.2023
8632
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Традиционният турнир по художествена гимнастика "Левски Къп" и Приз "Маргарита Рангелова", който тази година ще се проведе от 1 до 3 септември, е посветен на 70-годишнината на "синия" клуб и за първи път ще има награден фонд.

"Тези дни непрекъснато ми се върти в главата мото, което е на герба на София – "Расте, но не старее". Така си мисля за Левски. 70 години са сериозна възраст, но в клуба без прекъсване звучи детска глъч и много смях, много радост, е от време на време и сълзи, разбира се без това не може. Аз вече се оттеглих, отивам повече към легендите. Макар и от разстояние, аз поддържам връзка с момичетата, които останаха да работят в клуба, с Валентина Симеонова, която пое председателството. Предстои да учредим фондация "Базата". Открихме нашата почивна база. Благодарение на Цоло Вутов я ремонтирахме и тя вече започна да функционира. Тази база се намира в село Трудовец, само на 200 – 300 метра от моята къща. Искаме да я направим не само за децата от спорта. Искаме да я направим за талантливи деца на България, да идват и да провеждат своите зелени училища, да се докоснат до природата, да направят своите майсторски класове. Фондацията ще се нарича "Базата" и от следващата година и тя ще функционира. На 12 декември по традиция ще направим нашето шоу в НДК. Още не сме пуснали билетите. Всичко, което в последните години събираме като средства, го разпределяме между клубовете по спортове, по изкуство или самодейност и сега ще разпределяме от тази пари и за фондацията, чиято цел е просвещение и откриване и подпомагане на таланти. Аз бих искала да поканим на този спектакъл невероятните руски гимнастички, но се притеснявам от ситуацията, която се създава у нас, ситуация, в която хората мразят и не знаят защо мразят. А красотата тя няма граници. Красотата надмогва и политика надмогва войни. Няма да го направя, но изненади ще има. Сигурно е много смешно на 78 почти да правиш такива планове за бъдещето, но аз знам, че дори когато си отида ще има кой да продължи тези начинания", споделя легендарната ни треньорка Нешка Робева.

В рамките на надпреварата традиционно ще бъде връчен и приз "Маргарита Рангелова" на именитата журналистка, смятана за "кръстница" на "златните момичета".

Сред официалните гости на събитието ще бъдат световните и европейски шампионки от ансамбъла на България Камелия Петрова и Рейчъл Стоянов, световните и европейски шампионки Ева Емилова и Габриела Пеева от националния ансамбъл по художествена гимнастика за девойки. Главен съдия ще бъде вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова.

"В турнира ще участва Лъчезара Пекова. Ще дойдат нашите девойки световни шампионки. Ние сме поканили всички, които са започнали в Левски или са минали и са работили в Левски. Не познавам ръководител, треньор, човек, който има шампионска титла, да не е минала през Левски. Благодарна съм на първите - Лилия Мирчева, по-късно Юлия Трашлиева. Адриана Дунавска, Камелия Дунавска, Елизабет Колева, Бранимира Маркова също са тренирали в Левски, независимо, че са имали друга принадлежност. Дори и весела като национален състезател е работила в Левски. Хора като Маргарита Рангелова трябва да се знаят не само от вас, журналистите, но и от спортистите. За това правим този турнир. Целта не е само да раздадем медали на децата, а да ги научим, че нищо не започва от днес и не свършва утре", заяви още Робева и коментира представянето на българския отбор на световното първенство във Валенсия.

"Аз се въздържам да давам оценки, тогава, когато пряко не участвам в процеса. Мисля, че най -много в този момент нашите гимнастички, колеги, треньори, ръководители се нуждаят от подкрепата ни. Развитието на света не е само във възходяща линия, има върхове, има спадове. Голямата задача на феновете е да буйстват и да се радват при всеки спечелен връх, но и да бъдат като една силна опора, тогава, когато има спад, световното първенство във Валенсия показа, че независимо от този абсолютно ненормален правилник, все пак има място за творчество. Този правилник до голяма степен уеднакви, изравни силите. Уеднакви композициите и даде възможност на много държави и отбори да повярват, че и те могат. Силите бяха много изравнени. Конкуренцията изключителна. Видяха се наистина композиции на много високо ниво. Аз мисля, че нашите треньори и ръководството на федерацията ще направят анализ, ще разгледат добре, ще си изградят нова стратегия към това как да подходят към европейското и олимпиадата. Вярвам, че нашите момичета ще се съвземат, ще се стабилизират. Те трябва добре да се ориентират и да видят какво правят и другите. Трябва да мислят, да работят и да поставят така нещата, че да спечелят. Те могат, но пак ще кажа, нека да ги подкрепим, защото те имат нужда в момента от това", завърши Нешка Робева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люис Хамилтън остава в Мерцедес за още два сезона
Люис Хамилтън остава в Мерцедес за още два сезона
Юлия Стаматова е четвъртфиналистка на сингъл и полуфиналистка на двойки на турнир в Румъния
Юлия Стаматова е четвъртфиналистка на сингъл и полуфиналистка на двойки на турнир в Румъния