НОВИНИ

Нетаняху нарече "горчива грешка" атаката срещу дома му, Израел с нови удари в Газа и Бейрут

От Хамас съобщават за израелски обстрел по бежански лагери в Газа с десетки жертви

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:52, 19.10.2024
Чете се за: 05:42 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Пореден ден на напрежение в Близкия Изток. Дрон е атакувал вилата на премиера Нетаняху в Цезария, Северен Израел, израелският лидер не е бил в сградата, пострадали няма. Израелският премиер Бенямин Нетаняху опредили опитът на проиранската групировка Хизбула да убие него и съпругата му като "горчива грешка" и обеща отговорните да платят "висока цена".

Израелската армия съобщи, че повече от 50 ракети са били изстреляни от Ливан срещу Хайфа и други градове в Северен Израел. В същото време от Хамас съобщиха за най-малко 44 жертви при израелски удари по бежански лагери в Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че нищо няма да спре Израел в борбата му срещу Хамас, която ще продължи "до победа". Посланието на израелския лидер беше публикувано часове след нападението с дрон срещу дома на семейството му в Цезария.

"Преди два дни елиминирахме масовия убиец Синуар. Казах, че водим война за възраждане и ще продължим докрай. И още нещо. Гордея се с нашите войници, нашите командири и с вас- гражданите на Израел", каза Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

Сирени звучаха тази сутрин на много места в Израел, като предупреждение за въздушна атака от Ливан. Много от последвалите ракети са били прихванати, но е била поразена една жилищна сграда в Северен Израел.

По-рано иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се зарече Хамас да продължи борбата си с Израел след убийството на Яхия Синуар - „архитект“ на миналогодишните смъртоносни нападения от 7 октомври. Загубата на Синуар е болезнена, но няма да спре "Оста на съпротивата", увери върховният лидер на Иран.

"Хамас е жив и ще остане жив. Както винаги, ще останем с войните и отдадените бойци", подчерта аятолах Али Хаменей - върховен лидер на Иран.

Израелската армия публикува видеокадри на изстрел на танк срещу сградата, където се е бил барикадирал Синуар. Израелски самолети днес хвърлиха листовки над южната част на Газа със снимки на мъртвия Ситуар и надпис "Той вече не управлява Газа".

Първият дипломат на Евросъюза заяви днес, че прекратяването на огъня в Близкия изток е приоритет и убийството на Синуар от израелските сили може да увеличи шансовете в тази посока. Жозеп Борел участва в среща на министрите но отбраната от Г-7 в Неапол.

"След смъртта на Яхия Синуар се открива нова перспектива и ние трябва да я използваме, за да постигнем спиране на огъня и освобождаване на заложниците в Газа и да работим за политическо решение", подчерта Жозеп Борел - върховен международен представител на ЕС.

Израелските сили са обкръжили гъстонаселения бежански лагер Джабалия в северната част на Газа в опит да попречат на бойците на Хамас да се прегрупират.

20 хиляди са напуснали Джабалия в петък, съобщиха представители на ООН.

Израел не коментира съобщения за десетки жертви при израелски въздушен удар, разрушил поне три къщи. Израел нанесе удари и срещу други точки в Газа, включително срещу бежанските лагери Ал-Магази и Нусеарат, съответно с 11 и четири жертви.

Жители и медицински лица твърдят, че израелските сили бомбардират жилищни сгради и обкръжени болници, като не допускат влизането на помощи, за да принудят хората да напуснат. В сила са израелски заповеди за евакуация, но медицинския персонал отказва да си тръгне и да изостави пациентите.

Поне четири израелски удара е имало само днес срещу южните предградия на Бейрут - крепост на проиранската групировка Хизбула. Час по-рано израелската армия издаде нареждане за евакуация на два района. В отделно съобщение израелските военни съобщиха за ликвидирането на заместник-командир на Хизбула в южния ливански град Бинт Джбейл. Открити са оръжия, включително противотанкови ракети. Хизбула и Израел си разменят ракетни залпове след нападението на Хамас през октомври миналата година. Преди три седмици Израел предприе сухопътна офанзива в Ливан в опит да подсигури пограничните си райони. Броят на жертвите в Ливан вече е около 2400, повечето са загинали през последния месец. Израелските власти съобщават за 59 убити в северната част на страната и на окупираните Голански възвишения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два финала и седем бронзови медала за България от Балканиадата по бадминтон в Румъния
Два финала и седем бронзови медала за България от Балканиадата по бадминтон в Румъния
Спортни новини 19.10.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 19.10.2024 г., 20:50 ч.