НОВИНИ

Нов документ за Левски: Какво съдържа шифрованата телеграма за залавянето на Дякона

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 30.12.2020
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Нов документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски беше открит в Османския архив в Истанбул. Той е бил издирен в края на ноември от уредника в Националния музей "Васил Левски" в Карлово и е първият автентичен документ за залавянето на Дякона.

Според текста в телеграмата, османските власти са знаели, че от 3-4 години Левски е подбудител на бунтове. Освен телеграмата, са открити още три документа, които са голямо предизвикателство за историците и ще дадат отговори на още много въпроси около залавянето на Васил Левски.

Шифрованата телеграма е от търновския окръжен управител Али Бей до османското правителство. Тя е била изпратена на 28 декември 1872 г. и в нея е съобщено за залавянето на Левски.

"Османската власт е издирвала Васил Левски от поне 7-8 месеца и че са заловени 60-70 писма и документи на революционната организация, отбелязано е и, че Левски е ръководител на цялата революционна организация и потвърждава тезата, че османската власт е смятала Левски за изключително сериозен противник.", каза Виктор Комбов - уредник в музея "Васил Левски" в Карлово.

В телеграмата е посочено още, че много преди Арабаконашкия обир, Левски е бил подбудител на бунтове. Новооткритият документ вече е публикуван в нов допълнен и преработен сборник.

"Изключително важен, интересен, любопитен период от живота на Левски", каза Дора Чаушева, директор на музея "Васил Левски".

Според уредника на музея в Карлово има още въпроси, които представляват интерес, но все още не са намерили отговор.

"По какъв начин османските власти разбират, че той се е намирал в Къкринското ханче, когато го залавят", допълва Комбов.

В сборника са публикувани още два от най-новите открити документи, свързани с издирването и залавянето на Левски.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес и утре ваксинират 100 лични лекари и медици от Спешната помощ в София
Днес и утре ваксинират 100 лични лекари и медици от Спешната помощ в София
Великобритания одобри Оксфордската ваксина
Великобритания одобри Оксфордската ваксина