НОВИНИ

Нов кръвен център в Бургас - лечението на пациентите няма да се бави

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
20:50, 04.08.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас ще бъде разкрит нов кръвен център. Сега такъв няма и дарената в отделението по трансфузионна хематология кръв се транспортира за обработка до Стара Загора. След отварянето на кръвен център лечението на пациентите няма да се бави.

35-годишната Мануела от Бургас страда от таласемия - рядко заболяване на кръвта. За да живее пълноценно, два пъти в месеца се нуждае от кръвопреливане. Споделя, че това се планира трудно, защото чака обработена кръв да пристигне от Стара Загора.

“Месечно 4 сака са ми необходими. Това са около 500 мл двата сака. Всеки месец си планирам кръвопреливането. Ако ще ходя на 10-и, си давам заявката от 1-вия ден на месеца”, разказва Мануела Михалева.

“За нея са нужни 4-ма дарители ежемесечно. Ние трябва да предвидим конкретен ден, в който да вземем тези дарители, те веднага да се транспортират до Стара Загора и веднага да бъде обезлевкоцитена тази кръв, защото изчаквайки следващия ден тази кръв вече не е годна”, обясни д-р Людмила Желязкова, началник на Отделение по трансфузионна хематология към УМБАЛ - Бургас.

Всяко сакче обработена кръв се връща обратно в Бургас след 3 до 5 дни. Дълъг и животозастрашаващ период най-вече за пациенти с редки кръвни групи.


“Когато ние станем Кръвен център, ние можем днес да си ги извикаме двама, трима или четирима такива с редки кръвни групи, обработваме я тази кръв и вечерта тя се дава на болния”, убедена е д-р Людмила Желязкова, началник на Отделение по трансфузионна хематология към УМБАЛ - Бургас.

Отделението обслужва 10 лечебни заведения в Бургаско, а най-натоварено е през лятото.

“Ежегодно на нас ни трябват около 10 000 единици кръв, т.е. липсващите ни около 1400 - 1500 единици ние ги набавяме като търсим помощ от други кръвни центрове и отделения”, каза д-р Людмила Желязкова, началник на Отделение по трансфузионна хематология към УМБАЛ - Бургас.

Проектът за новия кръвен център е готов, като са отпуснати средства за ремонт и обзавеждане.

Стара сграда ще бъде изцяло ремонтирана, като в нея ще бъдат поместени липсващите звена на новия Кръвен център.

“Там ще става преработката на кръвта и изследването на дарителската кръв, както за имунохематология, така и за трансмасивни инфекции“.

Все още няма яснота кога ще заработи центърът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София постигна домакински успех над Черно море
Локомотив София постигна домакински успех над Черно море
Мъжката щафета на Китай детронира САЩ на 4 по 100 метра съчетано плуване на Игрите в Париж
Мъжката щафета на Китай детронира САЩ на 4 по 100 метра съчетано плуване на Игрите в Париж