НОВИНИ

Нова надежда: Руско лекарство намалява смъртността от коронавирус

нова надежда руско лекарство намалява смъртността коронавирус
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:34, 08.09.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Използването на руско лекарство е намалило смъртността на пациентите с тежък коронавирус с 3-5 пъти, каза пред в. „Известия“ разработилият го учен Олег Розенберг. Той подчерта, че все още се събират обобщени данни за всички случаи на употреба на лекарството. Той уточни също, че по време на пандемията 120 пациенти са били лекувани със сърфактант.

В университета „Сеченов“ на „Известия“ е съобщено, че 30 от 32-те пациенти с тежко заболяване, получили лекарството, са излекувани.

Ръководител на изследователската лаборатория по анестезиология и реаниматология “В. А. Алмазов“ Андрей Баутин каза пред изданието, че от 28 пациенти с тежко протичане на инфекция, получили терапия със сърфактант, 24 пациенти са се възстановили. Според центъра смъртността на критично болните пациенти е намалена от 80% на 14,3%.

"Липсата на повърхностноактивно вещество, синтезирано от самото тяло, се компенсира от външно лекарство. Това позволява дори алвеолите, повредени от вируса, да останат в изправено състояние и да извършват газообмен, да насищат кръвта с кислород", обясни Баутин алгоритъма на действието на лекарството. Той каза, че лекарството се прилага на пациенти чрез вдишване, процедурата отнема 30 минути два пъти на ден. Два дни лечение бяха достатъчни за някого, в някои случаи лекарството се прилагаше до пет дни.

Сергей Авдеев, главният пулмолог на руското министерство на здравеопазването, каза пред вестника, че от юли в Русия е започнало ново проучване на лекарството. Въз основа на резултатите от второто проучване се планира включването на сърфактанта в препоръките на здравното министерство за лечение на пациенти с COVID-19.

Според изданието в момента в света има около такива 10 препарата. Всички те, включително руският, първоначално са създадени да помагат на недоносени бебета, които все още не могат да дишат самостоятелно поради незрялост на белите дробове.

От „Известия“ напомнят, че повърхностноактивното вещество е естествен препарат, получен от белите дробове на едрия рогат добитък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономиката на Франция се съживява
Икономиката на Франция се съживява
Джокович призова феновете си да не се нахвърлят върху пострадалия лайнсмен
Джокович призова феновете си да не се нахвърлят върху пострадалия лайнсмен