НОВИНИ

Новак Джокович: Удоволствие е да бъда в България за втори път

Рекордьорът по титли от Големия шлем при мъжете пожела на България да има добър тенис и добър спорт и сподели каква е тайната за неговата дълга и изключително успешна кариера.

Новак Джокович
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
16:47, 17.09.2024
Чете се за: 06:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Една от световните спортни звезди, легенда на тениса и олимпийски шампион от Париж 2024 Новак Джокович заяви, че за него е удоволствие да бъде в София, за да изиграе демонстративен мач с най-добрия български тенисист Григор Димитров с благотворителна кауза. Срещата е тази вечер в "Арена София".

"Удоволствие е да бъда тук за втори път. През 2012 година беше за друга кауза, сега е за тенис. Ние сме приятели с Григор, дълги години сме в тениса. Преди четири години той дойде в Белград да играе и сега се договорихме да бъдем тук. Радвам се, че мога да помогна на неговата фондация, на неговите инициатива. Играли сме много пъти, уважавам го. Сърбия и България имаме общи традиции и култура и ми е много драго да бъда тук. Ние сме български и сръбски братя. Играли сме много на терена, разбираме се на всякакви езици - български, сръбски и английски. Не знам колко още ще играя професионално и съм щастлив, че съм тук да играя с Григор, който е много успешен тенисист. Пожелавам на България да има добър тенис и добър спорт", започна сърбинът.

"Радвам се, когато се срещам с феновете на тениса от България, защото сте спортна нация. Не подкрепям само България, а и Григор Димитров, неговото семейство и фондация. Надяваме се да играем добър тенис, за да бъде щастлива публиката, за да бъда и аз щастлив", добави той.

Джокович коментира на какво се дължи дългата му и изключително успешна кариера.

"Става дума за отдаденост и работа. Умът и тялото трябва да бъдат на най-високото ниво, за да си на върха на тениса. Много елементи се състоят от постоянството. Чувствам, че формулата е нещо между това да осъзнаеш какво точно тялото иска и какво трябва да правиш, за да си отдаден максимално на това, което правиш. На 37 години обмислям най-вече към програмата си, за да преценявам на кои турнири да покажа най-добрия си тенисист", каза още бившият номер 1 в света.

"Много играчи са правили история в спорта, в който има голяма конкуренция. Трябва да се адаптираш през цялото време. Тялото страда много, когато сменяш настилката на корта, закрити и открити, часовата зона и други. Нивото ни трябва да бъде много добро възможно най-дълго време. Наистина трябва да бъдеш на 100 процента отдаден на това, което правиш. Тенисът е индивидуален спорт, няма кой да заеме мястото ти. Тенисът е красив спорт, в който имаш много предизвикателства като млади тенисисти, които да те изместят", допълни олимпийският шампион от Париж.

Той разкри, че няма дългосрочни планове за кариерата си и иска да отдели повече време за семейството си.

"Имахме вечеря миналата вечер. Казах на моя щаб, че за пръв в кариерата си нямам дългосрочен план. Ще играя тук и в Китай, след което в Саудитска Арабия, след това не знам. Ще видя как ще се чувствам. Семейството е много важно за мен, а аз не прекарвам много време с тях от много години. Моята професия е такава, че не съм вкъщи и пътувам много. Водя се от рекордите и резултатите също, но трябва да дам приоритет на някои състезания пред други", каза един от най-успешните тенисисти в историята.

"Аз съм това, което съм. Знам от къде идвам, знам какво е уникалното балканско ДНК. Имаме дух на войни, той е заложен в нас. Ние сме много страстни хора, но всеки прави грешки. Понякога сме повече темпераментни, отколкото трябва. Аз обичам живота, емоционален съм, а това е нещо, което имаме всички балканци. Ние се разбираме, без да говорим на общ език. Български и сръбски са близки езици", допълни Джокович.

Сърбинът се надява да изиграе още мачове с Григор Димитров, за да радват публиката.

"Винаги съм приветствал Григор Димитров да дойде в Белград. Независимо дали ще ми дойде на гости просто или ще играем мач. Надявам се да играем поне още един мач. Дано да бъде догодина или някоя следваща. Не е лесно да намерим време в графиците си, защото са много различни. Никой не знае какво ще се случи. Двамата много обичаме да играем и да радваме хората. Винаги съм искал календарът да бъде различен, за да имаме време за неофициални мачове. Защо пък да не направим тур на Балканите. Искаме да запалим младите след такива мачове да хванат ракетата и да играят тенис. Мисля, че България и Сърбия са страни, които нямат велика тенис традиция, но ние сме в позиция да променим това. Трябва да повишим интереса от страна на младите към спорта", завърши Новак Джокович.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен бокс ще проведе първия си световен шампионат в Ливърпул през 2025 година
Световен бокс ще проведе първия си световен шампионат в Ливърпул през 2025 година