НОВИНИ

Припомняне - електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

доктор - лекар - медик
Снимка: Unsplash
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
20:33, 16.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите.

Ако ученик се разболее в петък, което налага отсъствието му, но бъде заведен на лекар в понеделник, извинителната бележка ще бъде с датата от понеделник, но ще извинява отсъствията от петъчния ден до последния ден на лечението, припомни Иван Любомиров, главен експерт в Здравната каса:

"Електронната бележка не влиза в пакета дейности, които НЗОК заплаща на общопрактикуващия лекар. Заради това той на видно място в кабинета обявява ценоразпис. Също така издава касов бон".

Заплащане от родителите не се изисква за здравно-профилактичните карти, които се подготвят от лекарите за началото на учебната година. Те би трябвало да съдържат актуална информация за поставени задължителни ваксини. От здравното министерство работят за дигитализирането им, което ще отмени ангажимента на родителите да ги носят в училище, но няма да отмени профилактичния преглед на децата при личния лекар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят на Тръмп се е укривал до игрището за голф на републиканеца
Нападателят на Тръмп се е укривал до игрището за голф на републиканеца