НОВИНИ

Нови правила за влизане в страната от днес - ще се отразят ли на туризма?

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 07.01.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Нови мерки за влизащите в страната от днес. Всички, които пристигат от държави, попадащи в "червената зона" се допускат на територията на България срещу зелен сертификат и отрицателен PCR тест.

Непредставилите такъв тест подлежат на задължителна 10 дневна карантина. Мерките бяха посрещнати противоречиво от туристическия бизнес.

В туроператорската агенция, където работи Таня Пенчева, са силно притеснени от новите мерки за влизащите в страната. Очакват това да се отрази негативно на резервациите за почивка в пика на зимния туристически сезон.

"До момента туризма беше в криза, сега кризата се задълбочава още повече. Имаше вариант за по-евтините, бързи тестове към момента да се влиза и излиза в определени страни, но наложеното изискване за PCR тестове, които са и по-скъпи ще усложни още повече ситуацията", обясни туроператорът Таня Пенчева.

Според туроператорите новите мерките са се случили много бързо и не е имало време да се предупредят туристите, които ще пътуват към България този уикенд.

"Отлив със сигурност ще има на туристи, уикендите ще бъдат по-слаби, надявам се да не се отрази до там губещо, че да не може да се справи туризмът и да бъде лош сезонът", допълни Пенчева.

В този голям СПА хотел в курортното селище Баня очакват през следващите дни гости както от България, така и от Прибалтийските републики и Западна Европа. Не са притеснени от евентуални отменяния на резервациите.

"Сега вероятно ще са повече, но ако бъдат анулации на хора, които са болни или предполагат, че са болни, или не спазват противоепидемичните мерки, по-добре да не идват", заяви Явор Капитанов, собственик на 4-звезден хотел в с. Баня.

Според Капитанов, единственият начин да се спре пандемията е спазването на всички разпореждания на министерство на здравеопазването, включително и на това за влизане в страната ни само със зелен сертификат и отрицателен PCR тест.

"Когато по-малко болни влизат респективно ще има по-малко болни и в България това е проста логика", каза Явор Капитанов.

В хотела 70 процента от персонала е с поставени ваксини, всички останали служители се тестват ежедневно.

Репортери: Станислава Христова, Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 години затвор за дрогиран шофьор, причинил смъртта на две момчета през 2020 г.
5 години затвор за дрогиран шофьор, причинил смъртта на две момчета през 2020 г.
Ще бъде ли одобрен редактираният План за възстановяване?
Ще бъде ли одобрен редактираният План за възстановяване?