НОВИНИ

Ще бъде ли одобрен редактираният План за възстановяване?

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:08, 07.01.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Тотален обрат настъпи по една от най-важните части от Плана за възстановяване и то 2 години след като беше изготвена първата чернова.

След многото редакции и поправки през минало лято, както и отсрочката по преговорите от декември - сигурен извод е, че ще се забавим още с националния План. Освен това новото предложение може изобщо да не бъде одобрено от ЕК.

Кълбо от въпроси с неясен отговор се задават по отношение на енергийната част на проблема - и днес те не получиха отговор.

Едно положително нещо има в евентуалния ни отказ от парогазовата централа и то е, че няма да сме така тясно обвързани с доставките на газ, респективно с Русия.

На фона на високите цени на газа наистина звучи резонно. Но оттук нататък започват само въпросите.

България трябва по изискване на ЕК да закрие и замести 1,6 гигавата мощности от въглищните централи. Ако не с газ, тогава с какво?

Финансовият министър казва завод за горене на отпадъци - на пръв поглед звучи добре, но отпадъците нямат достатъчна калоричност като топлина и съответно не могат да доведат до този вид мощност, която ни е необходима.

Само един пример от Германия със същата по големина и капацитет инсталация като тази за София, която ще местим около Стара Загора - тя произвежда 120 000 мегават часа годишно електричество. Само припомням, че са ни нужно гигават и половина.

По-големият въпрос - Ще отговаря ли заводът за горене на отпадъци на строгите европейски изисквания за енергийна ефективност - защото ако не отговаря и не произвежда нужното количество и ток и енергия за отопление, то тогава заводът ще ни излезе безумно скъп.

Още въпроси - ще увеличаваме ли заложените проекти за възобновяема енергия, ще имаме ли повече соларни паркове, ще произвеждаме ли изобщо зелен водород - както беше заложено досега?

Когато се отказваме от нещо, хубаво е да представим цялостна стратегия - с пълна картина от всички алтернативни зелени източници на енергия - вятър, геортермална енергия, всичко - кое какъв процент ще осигури и замести. А това към момента липсва.

Доста експерти и в сферата на отпадъците и на климатичните промени са категорични - това е нереалистична идея.

И на финала - ако имахме газова централа, тя някак щеше да ни даде глътка въздух да развиваме паралелно алтернативните зелени енергии.

Сега време нямаме. В момента сме януари - без план сме, добавяме дори нови идеи. А условие на ЕК е до края на годината, след 11 месеца, 70% от парите по Плана да бъдат договорени.

Темата ще продължи с още коментари в "Бизнес.БГ" тази неделя от 16.30 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Бекер: Ноле прави голяма грешка
Борис Бекер: Ноле прави голяма грешка
Какви COVID мерки се обмислят в училищата?
Какви COVID мерки се обмислят в училищата?