НОВИНИ

Нови руски удари в Одеса, унищожени са 60 хиляди тона зърно

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:12, 20.07.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Трети пореден ден Одеса е под руски обстрел. Пристанищният град отново попадна под ударите, след като стана ясно, че Москва няма да приеме удължаване на сделката за износ на украинско зърно.

Административна сграда в центъра на черноморския град е сравнена със земята. Преди това нападение с дрон стана причина за пожар на одеското пристанище. Унищожени са 60 хиляди тона зърно. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че се опитва да причини световен глад.

"Тези терористични атаки показват, че целта им е не са само Украйна и украинците. В атакуваните пристанища се съхраняват милиони тонове храна. Количество, което трябваше отдавна да е достигнало до държави в Африка и Азия", заяви Зеленски.

Удари и на 100 км от Одеса - в Николаев. Според руските сили, обект на снощните нападения, са били цели на украинската армия. Според местните власти - поразени са най-малко пет жилищни сгради, а сред ранените има няколко деца.

Край на зърнената сделка: Русия преустанови участието си в споразумението

Темата за провала на зърнената сделка ще бъде част от дневния ред на днешния съвет по външни въпроси в Брюксел.

"За трета поредна вечер руски бомби унищожават пристанищната инфраструктура в Одеса и силозите за зърно. Изгорели са над 60 000 тона. Те не просто се оттеглиха от сделката за износ на украинско зърно, но и унищожават въпросното зърно. Това е варварско поведение", каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Според руския президент Путин Москва е готова да се върне в сделка, но само ако условията ѝ бъдат изпълнени. Русия настояваше също да изнася своя продукция - торове и други стоки.

"Вместо това да помагат на наистина нуждаещи се държави, Западът използва зърнената сделка за политически шантаж. А освен това, както вече казах, превърна я в инструмент за обогатяване на транснационалните корпорации, спекуланти на световния пазар на зърно", коментира Владимир Путин.

От полунощ Русия разглежда всеки кораб, отплаващ от украинско черноморско пристанище като военен и не изключва възможността да го атакува. За потенциални нападения от страна на руските сили предупреждават и от Белия дом.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов-Аоияма записа четвърта поредна победа на турнира по сумо в Нагоя
Даниел Иванов-Аоияма записа четвърта поредна победа на турнира по сумо в Нагоя
Спасителна операция: Баща и дете са паднали в мина край радомирското село Житуша
Спасителна операция: Баща и дете са паднали в мина край радомирското село Житуша