НЗОК пуска мобилно приложение

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:38, 09.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Нова система за оценка на здравните услуги. Ще можем да кажем на здравната каса колко сме доволни от лекари, аптекари и болници с емотикони. Формата за обратна връзка е част от новото мобилно приложение на касата.

В мобилното приложение на здравната каса можем да оценим анонимно услугата, която сме получили.

Гергана Ненчовска - директор "Информационни технологии", НЗОК: Улеснили сме го, като сме сложили различни емоционални човечета. Анонимна е анкетата. Попълва се само вида медицинска помощ, градът и датата на прегледа.

Здравната каса ще обобщава резултатите от оценките всеки месец.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Даване на оценки през приложение не може да бъдат критерии за оценка на работата на лечебно заведение.

Проф. Петко Салчев - управител на НЗОК: Типичното клинично лечение не можем да оценим с това, но можем да видим в определен регион или град, къде има проблем изявен от страна на пациентите.

Пенка Георгиева - пациентски организации: Това е една първа стъпка на НЗОК за упражняване на пациентски контрол.

Вече 14 години преди да бъдат изписани пациентите на болница "Света Екатерина" попълват анонимна анкета.

Проф. Генчо Начев - директор на УМБАЛ "Св. Екатерина": От кое са по-недоволни, от кое са най-доволни и т.н. и т.н. Но това не е качество на работата. Качеството трябва да се следи по определени параметри, каквито го има в цял свят.

Идеи за въвеждане на такава система се обсъждат . Има предложение и за бонус-малус в болниците.

Проф. Петко Салчев - управител на НЗОК: Тези, които предоставят качество да получават по-голяма сума - да бъдат стимулирани. А тези които не предоставят качество да бъдат по някакъв начин санкционирани.

Дебатите по темата тепърва предстоят. Над 700 сигнала за лошо качество на здравните услуги е проверил медицинският надзор през миналата година.

Росен Иванов - директор на ИА "Медицински надзор": Най-често не в пълна степен и не на време извършени медицински изследвания. Неполучено в пълен обем или в съответствие с изискванията на закона информирано съгласие. То или е формално, или въобще го няма.

До понеделник мобилното приложение на здравната каса работи в тестов режим.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бизнесът в столицата страда от липсата на туристи
Бизнесът в столицата страда от липсата на туристи
Без заразени на италианския остров Джилио - чист късмет или благоприятна комбинация от фактори?
Без заразени на италианския остров Джилио - чист късмет или благоприятна комбинация от фактори?