НОВИНИ

НЗОК вече не заплаща изцяло иновативно лечение на късен Паркинсон

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:39, 11.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Над 12 000 души у нас страдат от Паркинсон, като 1200 са в напреднал стадий. Това е тъжната статистика в световния ден за борба със заболяването. От началото на годината здравната каса у нас вече не покрива изцяло иновативно лечение на късния Паркинсон и болните трябва да заплащат 6000 лв.

Евда Кръстева е с Паркинсон от 2006 г. Веднага започва лечение с лекарства и така 13 години. Постепенно обаче ефектът им отслабва и състоянието ѝ се влошава. През 2019 г. проф. Красимир Минкин ѝ предлага иновативен метод за лечение, при който по оперативен път се имплантират електроди, свързани с батерия и така се облекчават симптомите. Това връща надеждите на Евда за нормален живот:

"Той ми предложи този вариант. Имаше известни проблеми тогава със заплащането. Но някъде за месец-два се уредиха нещата със Здравната каса и тази операция, която е много скъпа, всъщност стана достъпна за повечето хора, които имат нужда от нея."

Мария Кръстева, дъщеря: "В началото резултатът беше зашеметяващ, тоест тя ходеше много по-добре, имаше много по-добри движения, абсолютно сама се обслужваше."

От три месеца обаче състоянието на Евда се влошава, защото батерията, която поддържа имплантираните електроди, е изтощена и трябва да се смени. Тя изненадващо разбира, че от началото на годината Здравната каса вече не покрива изцяло тази дейност и трябва да плати 6000 лв.

В студиото на "Денят започва" професор Красимир Минкин обясни, че смяната на батериите е елементарна, отнема половин час, но проблемът е финансов, защото не се сменят само те, а целият генератор. От тази година и болните с напреднал стадий на Паркинсон, които искат сега да започнат лечение с новия метод ще трябва да заплатят 10% от сумата:

"Ние бяхме уведомени за това решение на НЗОК през януари месец, без дискусия и предупреждение. Беше ни казано, че решението е взето и методът ще се заплаща частично от НЗОК, а трябва да кажем че 90% от импланта продължава да се доплаща, което е значителна сума. Но за някои пациенти 6000 лв. са проблем."

От Здравната каса съобщиха, че към 30 април миналата година не са постъпили заявления касата да увеличи до 100% заплащането на импланти за невростимулация. Ако до края на април това бъде направено, касата има основания заявленията да бъдат разгледани. Докато касата не излезе с решение обаче, болните с вече имплантирани електроди ще трябва да доплащат 6000 лв.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец пречупи ЦСКА 1948 с късен гол и отвори сериозна разлика на върха в Първа лига
Лудогорец пречупи ЦСКА 1948 с късен гол и отвори сериозна разлика на върха в Първа лига
Откриха завишени количества на нефтопродукти в шахтите край заводите в Карнобат
Откриха завишени количества на нефтопродукти в шахтите край заводите в Карнобат