НОВИНИ

Какво разказа вътрешният министър пред комисията за скандала в "Митници" (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:55, 11.04.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Сътресенията в МВР и митниците продължават и днес. Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов направи първи коментар за разследването в Агенция "Митници" и смяната на главния секретар.

Стоянов потвърди, че е бил разпитван в прокуратурата, но не във връзка с Живко Коцев и агенция "Митници", а относно назначения в Областната дирекция на МВР в Хасково.

Вътрешният министър обвини Асен Василев, че му е оказвал натиск да назначи определен човек начело на полицията в града. Смята и че се води кампания, която да го дискредитира. Стоянов заяви още, че Бойко Рашков го е запознал с обвиняемите за контрабанда Марин и Стефан Димитрови.

"Познавам ги от министерството. Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях. Те бяха доста често в министерството. Предимно Стефан".

Според вътрешния министър има информация, че обвиняемите да присъствали на "вечеринки" в дома на Бойко Рашков.

"В дома на Бойко Рашков, които са организирани в тесен кръг, на които са се разпределяли задачи на присъстващите кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана аз министър".

- Живко Коцев бил ли е?

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи: Това е в процес на изясняване.

БНТ: Как ще върнете доверието в МВР? Не смятате ли, че това е твърде голям скандал?

"За съжаление това е твърде голям скандал. Ще останат тежки, негативни репутационни щети както към длъжността главен секретар, така и към МВР и държавата като цяло".

Стоянов потвърди и че е бил разпитван в прокуратурата, но не във връзка с Живко Коцев и скандала в "Митници", а относно назначения в ОДМВР-Хасково. По думите му лица, сред които и бившият финансов министър Асен Василев, са му оказвали натиск да назначи определен човек начело на полицията в града. Пред народните представители Калин Стоянов разказа част от разговора си с Василев.

"Асен Василев попита "Какво става, какво се случва? Защо не назначаваш Хаджиев". Аз му казах, че няма как да стане на този етап. После разбрах, че е имало коментари от негова страна, че едно нещо е поискал от мен и аз не съм го свършил", коментира Стоянов.

От ИТН заявиха, че комисията трябва обърне внимание дали и каква е била ролята на Асен Василев в опитите за влияние върху силовото ведомство.

"Асен Василев не е като да не е замесен. Контрабанден канал не може да мине през страната, без да се стига по веригата с протекция на високо ниво", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Снимки: БГНЕС

От ГЕРБ поискаха проверка на посещенията на Димитрови в МВР.

"Може ли да поемете ангажимент, че ще извършите справка и ще предоставите на комисията информация по тези въпроси", каза Рая Назарян от ГЕРБ.

"Аз не съм виждал по-сериозен скандал от 30-годишната си практика от този", коментира Йордан Цонев от ДПС.

"Първата част бяхме свидетели на тежък развод на сглобката. Не се радваме. Това показва разпада на държавните институции", смята Румен Гечев - БСП.

"Прокуратурата влиза в ролята си на бухалка на база на слухове и внушения. Прокуратурата да излезе от режим на кинопрожекция и да стъпва на факти", призова Венеция Нецова-Ангова от ПП-ДБ.

Заседанието на комисията продължи близо два часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Как българи са източили над 50 млн. паунда от британската социална система?
Специално: Как българи са източили над 50 млн. паунда от британската социална система?
Губи ли България от сключения договор с турската газова компания "Боташ"?
Губи ли България от сключения договор с турската газова компания "Боташ"?