НОВИНИ

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: През 2023 г. от 14 кораба с втечнен газ от Турция, реално са доставени кораб и половина

bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 11.04.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Депутати настояват за предоговаряне на договора между държавните газови компании на България и Турция "Булгаргаз" и "Боташ". Това се казва в заключителен доклад на временната комисия за разследване на сделката между двете дружества. От ПП-ДБ настояват събраните данни да бъдат изпратени също така за проверка в ДАНС и прокуратурата. Комисията се занимава 3 месеца с изключително голям обем от документи и този вторник беше разгледан окончателния доклад на комисията. Това коментира в студиото на "Още от деня" депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

Според него, изключително притеснителни са фактите, изложени в доклада. Очаква другата сряда той да бъде приет и в пленарната зала.

"Всички партии видяха какво се е случило в това споразумение между "Булгаргаз", "Боташ" и "Булгартрансгаз". Едни капацитети под никаква форма в момента не се използват, но се заплащат, изключително голям обем, заявен от "Булгаргаз" за доставка на природен газ. Реално доставката се извършва и трябва да стане по метода "Булгаргаз" да купува втечнен газ, разтоварва в турски води и след това го купуваме обратно на българо-турската граница. Към момента и за цялата 2023 г. от възможни 14 кораба да бъдат доставени, реално са доставени кораб и половина", обясни Рибарски.

По този договор България плаща такси в размер на около половин милион долара на ден, независимо дали се използва този капацитет и дали се пренася реално газ. Докладът на комисията ще бъде изпратен и в КЕВР, за да се запознаят с него. Ако договорът бъде прекратен предсрочно, неустойката, която трябва страната да плати е за срок от 13 години напред, е милиарди, поясни Радослав Рибарски.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст след заболяване от рак
О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст след заболяване от рак
Почина О Джей Симпсън
Почина О Джей Симпсън