НОВИНИ

Губи ли България от сключения договор с турската газова компания "Боташ"?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:53, 11.04.2024
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Депутати настояват за предоговаряне на договора между държавните газови компании на България и Турция "Булгаргаз" и "Боташ". Това се казва в заключителен доклад на временната комисия за разследване на сделката между двете дружества. От ПП-ДБ настояват събраните данни да бъдат изпратени също така за проверка в ДАНС и прокуратурата. От коалицията изчисляват, че на ден страната ни е задължена да плаща по близо 500 хиляди долара без да получава нищо в замяна. Отделно дължимата сума от "Булгаргаз" към "Боташ" за година възлиза на 178 млн. долара. От "Булгаргаз" засега запазват мълчание.

Сключеното споразумение между "Булгаргаз" и "Боташ" е за 13 години. То не може да се прекратява от българска страна предсрочно, освен ако не платим цялата сума по договора, а именно 2,2 млрд. долара.

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: "Нещата изглеждат доста притеснително, оказва се, че всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 000 долара, всеки ден обаче този капацитет не се използва."

В доклада на комисията, с който БНТ разполага, се казва, че всъщност "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" няма да имат достъп до турската газова система, както се твърдеше досега. Всъщност българската страна ще може да получава количествата природен газ от Турция в замяна на доставян на турските терминали. За миналата година е използван едва 10% от възможния капацитет, но сме платили за пълния.

Борислав Гуцанов, "БСП за България": "Сега всички се обединиха, че това е един срамен договор за България, заробващ договор за България. В момента 486 000 евро плащаме всички ние независимо дали ползваме тази газ идваща през Боташ. Наистина едно пълно безобразие което се е случило по време на служебния кабинет."

Потърсихме за коментар бившият служебен министър на енергетиката от кабинета "Донев" Росен Христов, но той не беше открит. Затова припомняме негово обяснение след началото на проверките в предаването "Още от деня" от 20 октомври 2023 г.:

- Вярно ли е, че България е задължена да плати 3,8 млрд. лева до 2035 година дори и да не използва капацитетите?

- Не мога да коментирам цифрите.

- Защо, нали сте ги подписали?

- Всяко нещо, което се резервира - капацитет, хотел, самолетен билет, ответната страна прави разходи и дължим пари, ако не си изпълним ангажиментите, дължим неустойки. Договорът с Гърция - там дължим много по-големи неустойки.

- Вие гарантирате ли сега, че договорът който е сключен е изцяло в полза на България?

- Договорът, който е сключен, е изцяло в полза на България."

Според доклада е направен опит за предоговаряне на условията от следващия министър Румен Радев, но няма информация за резултата от тях. Според данните, обобщени от комисията общата сума, която трябва да заплати "Булгаргаз", ако не бъде променен договора, е близо 2,2 млрд. долара до 2035 година.

От "БСП за България" смятат, че трудно може да бъде предоговарян договора. Ще предложат да бъдат освободени директорите на "Булгаргаз", които работят в компанията и сега. От "Булгаргаз" коментираха за БНТ, че не са получили още доклада и не могат да дадат изявление по него.

Борислав Гуцанов, "БСП за България": "Договорът не е съгласуван с Министерския съвет, само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен. Тогавашният служебен министър е подписал договора с "Боташ" преди директорът на "Булгаргаз", което също буди един много сериозен въпрос - защо това нещо е направено."

Проверка в правната система на Министерския съвет обаче показа, че договорът е бил обсъден на Министерския съвет и приет на 11 януари 2023 година. Защо обаче първо е бил подписан от министърът, а после от шефа на "Булгаргаз", не става ясно. Очаква се докладът да бъде представен в пленарна зала през следващата седмица като от ПП-ДБ държат резултатите от него да бъдат дадени на прокуратурата и ДАНС. Проверка по случая през миналата година започна и Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво разказа вътрешният министър пред комисията за скандала в "Митници" (ОБЗОР)
Какво разказа вътрешният министър пред комисията за скандала в "Митници" (ОБЗОР)
Фернандо Алонсо остава в тима на Астън Мартин до 2026 година
Фернандо Алонсо остава в тима на Астън Мартин до 2026 година