НОВИНИ

Специално: Как българи са източили над 50 млн. паунда от британската социална система?

Пред БНТ говори счетоводителка, която познава и обвиняемите, и много от жертвите

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:10, 11.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Най-голямата в историята измама със социални помощи във Великобритания, е измислена и извършена от българи. 5000 паунда са давали наши сънародници на петимата подсъдими, за да се сдобият с фалшиви документи.

Замесените в най-мащабната схема за точене на социалната система на Острова са добре познати сред българите там, а един от тях - Гюнеш Али, се е подвизавал като Венци Делукса. Всички от престъпната група се движели с охрана и скъпи коли.

Сред опарените от бизнеса на петимата, пробили социалната система на Великобритания, са и хиляди българи. Елена Михайлова е собственик на счетоводна кантора от над 20 години в Лондон и познава част от ощетените, защото те първо отивали при нея. Всички искали едно - да кандидатстват и да получат пари от системата Universal Credit. Това е месечна помощ, която се отпуска на хора с ниски доходи. Голяма част от желаещите българи обаче не разполагали с нужните документи.

"Процедурата е следната - когато искат да кандидатстват, трябва да подадат документи. Идват при мен - аз проверявам тяхната ситуация, казвам им, че нямат право и оттам те отиваха при въпросната Галя и Али Гюнеш, по-известен като Венци Делукса. От тези хора знам впоследствие, че са плащали по 5000 паунда, за да им бъдат издавани фалшиви документи и да могат да получават Юнивърсъл кредит", каза Елена Михайлова, собственик на счетоводна кантора в Лондон.

А социалните плащания на месец не са никак малки - за дете се плаща 244 паунда, за семейство с две-три деца сумата вече е до 2800 паунда, поема се и до 65 на сто от наема. Веднъж дали по 5000 паунда, те получават социалните плащания едва до шестия месец, а след това парите потъват в джобовете на петимата. Разследващите са намерили куфари с пари, разпространява се и видео, на което участниците подхвърлят солидно количество банкноти. Иззета е и луксозната кола на Галина Николова.

"Галя я познавам лично. И Венци Делукса, който е добре познат тук, се движат с охрана, със страхотни марки автомобили, с офиси в злато. Виждала съм хора с писма за по 30 000 - 40 000 паунда, които трябва да връщат.

След разплитането на схемата на Острова 33-годишният Гюнеш Али се е върнал в България и е екстрадиран от българските власти обратно във Великобритания през февруари миналата година. Първоначално Окръжният съд в Пловдив отказва да предаде мъжа заради непълна информация.

"Информацията в самата заповед за арест е изключително лаконична и недостатъчна, за да бъде преценено дали тази информация отговаря на законовите критерии", обясни Галин Гавраилов, заместник окръжен прокурор на Пловдив на 30 април 2022 г.

Българите на Острова смятат, че това хвърля петно върху цялата ни общност. Марияна Радулова има фирма за кетъринг и заведения в Ууд Грийн, Северен Лондон, където са съдени и петимата. Тя не ги познава лично, но е чувала за тях.

"За такива хора, които живеят и работят тук, е малко обидно. А ние имаме бизнес", каза тя.

Схемата е работела безотказно 4 години и половина.

"И те са намерили пробив в системата. Сега е невъзможно да се променят банкови детайли. Измамата е грандиозна. Говори се за 54 милиона, но те са много повече. Особено по времето на ковид, когато се раздаваха пари", посочи Елена Михайлова, собственик на счетоводна кантора в Лондон.

Петимата българи ще се явят пред съда на 28 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Динков осигури още един медал за България от европейското по бокс за младежи
Атанас Динков осигури още един медал за България от европейското по бокс за младежи
Какво разказа вътрешният министър пред комисията за скандала в "Митници" (ОБЗОР)
Какво разказа вътрешният министър пред комисията за скандала в "Митници" (ОБЗОР)