НОВИНИ

Обществен съвет към ЦИК: Очакваше се да има дефекти в машините

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 04.04.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Очакваше се да има дефекти в машините, основно бяха заради ролките, те бяха в лошо състояние, смачкани и квадратни са били при пренасяне. Това са механични предвидими проблеми, които можеше да се избегнат с повече тестове", заяви в "Денят започва" Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК. Той отбеляза, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа оценява Българската национална телевизия като медията с най-високото доверие, наред с БНР.

По думите му се разчита на записите от видеонаблюдението. "Имало е проблем със звука, чисто технически с тези кратки срокове видеонаблюдението беше добре изпълнено въпреки това. В традиционно контролираните секции, където хората гласуват рязко различно между изборите през 2 месеца активността е много ниска, около една трета от средната за държавата, тоест по-скоро контролираният вот не се случи този път", коментира Стоил Цицелков и призова за по-добро обучение на хората в комисиите.

100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печели вота, 6 партии влизат в НС

Проф. Михаил Константинов допълни, че ефектът при връщането на хартиената бюлетина за увеличение на броя на гласувалите не се е видял.

"Не съм изненадан от резултатите. Важно е колко процента са гласували с хартия и колко с машина. Чувалите нямат нищо общо с изборния резултат, съдържат употребена хартия, която е за боклука. Имаше много върнати протоколи, но става въпрос за незначителни грешки, които не променят изборния резултат", каза още проф. Михаил Константинов.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манол Пейков, ПП-ДБ: Не отчитам резултата ни като добър, беше важно да сме първа сила
Манол Пейков, ПП-ДБ: Не отчитам резултата ни като добър, беше важно да сме първа сила
Индиана Джоунс се завръща на червения килим в Кан
Индиана Джоунс се завръща на червения килим в Кан