НОВИНИ

Очаква се рекорден брой бегачи на тазгодишното издание на маратона на Варна

Интересът към деветото поредно издание на надпреварата е голям и се наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера. 

Маратон Варна
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:31, 07.05.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Рекордните над 1200 бегачи се очаква да участват в маратона на Варна в неделя. Интересът към деветото поредно издание на надпреварата е голям и се наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера.

В последните години организаторите имат за приоритет българското участие, но отново сред записалите се има редица бегачи от Кения, Мароко, Германия, Румъния, Украйна, Англия, Унгария, Турция и други.

Участниците могат да избират между три дистанции - класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат още любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и организации от цялата страна.

Стартът и тази година е точно в 9:30 часа по традиция от площад "Независимост" до Варненската опера. Първи заедно потеглят участниците в класическия маратон и в полумаратона, в 9.40 ч. ще тръгнат бегачите на 10.5 км, а в 9.50 ще бъде даден стартът на най-кратката надпревара "Бягай с Декатлон" на 2 км, предпочитана от начинаещите и от най-малките.

Награждаванията се очакват от 11:30 до 12:00 часа за 10.5 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени около 13:00 часа. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите две дистанции - на полумаратон и на 10.5 км. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред "ветераните" над 45 г.

В организацията на Маратон Варна се включват много спортни клубове и туристически дружества на територията на Община Варна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В първия работен ден: Как реорганизацията на движението по бул. "Витоша" се отразява на трафика?
В първия работен ден: Как реорганизацията на движението по бул. "Витоша" се отразява на трафика?
Делото срещу "българския вълк от Уолстрийт" - Юлиян Цолов, тръгва по същество на 14 юни
Делото срещу "българския вълк от Уолстрийт" - Юлиян Цолов, тръгва по същество на 14 юни