НОВИНИ

ООН призова за "хуманитарна пауза" на огъня в Ивицата Газа

Израелската армия е обкръжила град Газа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:49, 02.11.2023
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Експерти на ООН призоваха за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Според тях времето изтича за палестинците в анклава, които се намират в "сериозен риск от геноцид". Убитите от израелски удари палестинци вече са над 9000. Тази вечер израелската армия обяви, че е обкръжила град Газа от всички страни и действа вътре в града. Втори ден пропускателният пункт "Рафа" е отворен. През него на египетска територия преминаха над 500 чужденци, в това число и български граждани.

Израел удари района на пропускателния пункт Рафа, където стотици чакат да преминат през втория ден от отварянето му. Пропускат се ранени, чужденци и хора с двойно гражданство.Над 500 граждани с чужди паспорти вече са на египетска територия включително 36 души - български граждани и техните семейства, съобщиха от Министерството на външните работи. Сред тях е и Аля ал Шарафи със съпругата си Сали и дъщеричката им Сийка на 4 години. Кръстена е на баба си , която вече е разговаряла от София със сина си, който е в Кайро.

"Добре са, доволен е, бил е на събрание в посолството, след това са им дали визи на тези които нямат визи за България - членовете на българските семейства, взел е виза за жена си и сега чакат да видят какво ще се реши за евакуацията".

В поразения от втори израелски удар бежански лагер Джабалия продължиха да търсят оцелели. Според палестински данни,загиналите тук са най-малко 195.Според израелските военни, цел на атаката е бил високопоставен командир на Хамас.

"Убиват палестински деца, къде е целият свят? Спасете ни! Умират деца, кълна се, умират деца! Кълна се, че тук няма лидери на Хамас. Кълна се в Бог, умират жени и деца", каза Амер Абу Ал Кумсан, жителка на лагера "Джабалия".

Израелската сухопътна операция в северната част на Газа продължава заедно с удари по въздуха. Армията вече е непосредствено на територията на град Газа и го е обкръжила от всички страни .

"Израелските отбранителни сили завършиха обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация Хамас", каза Даниел Хагари, говорител на армията на Израел.

Израелски военни инженери започнаха с разрушаването на тунели на "Хамас" в части от ивицата Газа, които са преминали под контрола на армията. За целта се използват различни видове роботи и експлозиви. Унищожени са около 100 тунела. Високопоставен израелски офицер заяви, че армията разбива входовете на подземните коридори и маршрутите, водещи по-нататък, превръщайки тунелите в "зони на смъртта". В същото време военното крило на "Хамас" заплаши, че Ивицата Газа ще бъде "проклятие" за Израел, като предупреди, че войниците, които нахлуят в нея, ще се върнат у дома "в черни чували".

Според изданието "Политико", администрацията на президента Байдън смята, че израелският премиер има ограничено време на поста си. Вътрешните очаквания са, че Нетаняху вероятно ще издържи няколко месеца или поне докато приключи ранната фаза на военните действия на Израел в Газа.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петко Христов и Специя са аут от Купата на Италия след загуба с дузпи от елитния Сасуоло
Петко Христов и Специя са аут от Купата на Италия след загуба с дузпи от елитния Сасуоло
Контузията на Матайс Де Лихт го вади от игра за дълъг период
Контузията на Матайс Де Лихт го вади от игра за дълъг период