НОВИНИ

Опасни жеги в страната - горещата вълна продължава и през следващата седмица

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:03, 13.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Горещата вълна Цербер обхвана Европа. У нас в 16 области температурите са около 40 градуса. По морето също е много топло. Около 15.00 часа в село Белоградец до Варна отчетоха 41 градуса, при това на сянка. В София, също на сянка, е 37 градуса.

Горещините са най-опасни за децата и възрастните хора. Специалистите препоръчват да се пие много вода и да се стои повече на закрито или на сянка.

Утре и вдругиден ще има много лек спад на температурите, но според метеоролозите в днес не е счупен нито един от екстремните рекорди за юли. 45,2 градуса е рекордът от Садово от 1916 г., който досега е недостигнат.

Въпреки това на места живакът достигна 40 градуса - в Русе, Пазарджик и Свищов, където традиционно температурите са високи. В Сливен, Стара Загора, Карнобат, Сандански и Хасково - 39, в Пловдив - 38, а в София - 35 градуса.

В столицата има 38 сигнала за хора, пострадали от жегата, съобщиха от Спешна помощ. На три места от Столична община раздаваха вода на пешеходците.

"Най-високата температура към 15 ч. беше измерена в Русе и Пазарджик. Доста горещо беше и по долината на Струма, където стойностите достигнаха 38 градуса. Горещата въздушна маса идва от северната част на африканския континент, освен високите температури, тя е обогатена със сахарски прах. Високите температури освен на Балканите, преминават през централното Средиземноморие", обясни метеорологът от БАН Анастасия Стойчева.

Сухото и горещо време ще продължи и през следващата седмица, посочи Стойчева.

"Въпреки че по един размит атмосферен фронт ще се понижат слабо температурите, но тъй като те са доста високи сега, просто ще се понижат малко, но все пак ще останат по-високи от климатичните норми. Оставаме в това време през следващата една седмица, след преминаването на това атмосферно смущение в петък и събота. В неделя и през новата седмица започва ново повишение на температурите. Често температурите ще са между 35 и 40 градуса".

Специалистите съветват да не стои на открито на слънце, както и климатиците да не работят на прекалено ниски температури.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама състезатели от град Баня ще представят България на европейската купа по триатлон в Испания и Чехия
Двама състезатели от град Баня ще представят България на европейската купа по триатлон в Испания и Чехия
Купуват 8 нови влака за метрото в София
Купуват 8 нови влака за метрото в София