НОВИНИ

Още държави от НАТО и ЕС са готови да обучават украински пилоти да управляват F-16

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:45, 23.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Европа
Слушай новината

След САЩ още държави от НАТО и ЕС са готови да обучават украински пилоти да управляват изтребителите F-16. Това стана ясно на среща на военните министри от ЕС в Брюксел, в която участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт.

Дипломат номер едно на Евросъюза Жозеп Борел съобщи, че доставките на снаряди за Украйна вървят по-добре от очакваното. В съвместните поръчки за боеприпаси вече участват почти всички държави от ЕС, с изключение на три, сред които и България.

Министрите на отбраната от ЕС заседават в Брюксел

Коалиция на страните, готови да предоставят изтребители на Украйна, започва да се оформя в ЕС и НАТО. След САЩ и Нидерландия, Дания, Белгия и Великобритания заявиха, че готови да обучават украински пилоти, за да ги подготвят да пилотират натовските F-16.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг това е първата стъпка, преди да се стигне и да реални доставки на натовски изтребители на Киев.

“Ще оставя на отделните съюзници да съобщят кога точно започват обучението на украински пилоти. Този уикенд президентът Байдън обяви, че САЩ, които са основен доставчик на F-16, са готови да започнат обучение. Това е важна стъпка, която ще ни позволи на по-следващ етап да доставим изтребители, но също така изпраща много ясен сигнал, че сме готови за дългосрочна подкрепа", каза Столтенберг.

Според Столтенберг обучението на украински пилоти не прави НАТО страна в конфликта. Дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел съобщи, че доставките на снаряди за Украйна вървят по-добре от очакваното.

"Последните данни са много по-добри отколкото очаквахме. Днес мога да обявя, че ЕС до сега е доставил 220 000 артилерийски снаряда от различен калибър и 1300 ракети”, каза Жозеп Борел.

Според Борел държавите от ЕС ще успят да доставят обещаните 1 милион снаряда в следващата година. Стойността на доставените боеприпаси до сега е 10 млрд. евро. Част от нея ще бъде покрита от самите държави-членки, а друга от европейски средства. Все повече страни от ЕС се присъединяват и към общите обществени поръчки за боеприпаси, организирани от Европейската агенция за отбрана. Засега три държави не участват в тях. Очаква се в близките дни бюджетът на Европейския инструмент за подкрепа на мира да бъде увеличен с още 3,5 милиарда евро.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жоао Алмейда спечели 16-ия етап от колоездачната обиколка на Италия
Жоао Алмейда спечели 16-ия етап от колоездачната обиколка на Италия
Равенство в столичния сблъсък между Локомотив София и Славия
Равенство в столичния сблъсък между Локомотив София и Славия