НОВИНИ

Остава тежко състоянието на работника, затрупан при инцидента в НБУ

Човешка грешка е вероятната причина за срутването на покрива, съобщиха от аварийната дирекция към СО

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
07:08, 28.08.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Остава тежко състоянието на работника, който пострада след като част от покрива на аулата на Нов български университет рухна върху него, заедно с фотоволтаиците.

Той е с много вътрешни наранявания и му предстоят поредица от операции съобщиха от "Пирогов", където е настанен.

"Още с пристигането на първите екипи, след разчистване на отломките човекът беше спасен. Отломките бяха разчистени много внимателно - първо трябваше от фотоволтаиците, след това тежките. Човекът беше в съзнание, но в тежко състояние, затиснат от кръста надолу. По сведения са били 6 души,от които пет за избягали", обясни старши инспектор Пламен Радев от столичната пожарна.

В спасителната операция е включено и куче, за да се уверят, че няма други затрупани.

"То е част от пожарната от една програма вследствие на земетресението в Турция. Това е един от най-бързите начини за претърсване на подобни пространства след разрушения, за да се види дали има живи хора. То търси по миризма и сигнализира с лаене", обясни Георги Никифоров от Шеста районна служба към пожарната.

Два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община също са изпратени на място. От общината съставиха констативен протокол на университета.

"Такива аварии и инциденти се случват чрез човешка грешка. Покривът не може сам да падне без да има някакви меторологични условия, които да благоприятстват. Явно в технологията по събарянето е сбъркано, работено е с инструменти в едната част, без, според мен, да е укрепено. целият покрив трябва да се стабилизира преди да започне премахването", каза Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция".

Фотоволтаиците и преди са били там, посочи Димитров.

Проверката на ДНСК е установила, че не става дума за авария, нито за незаконен строеж. Кметът Васил Терзиев възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна нощ на взаимен обстрел между Русия и Украйна
Поредна нощ на взаимен обстрел между Русия и Украйна
Жълт код за гръмотевични бури в Североизточна България
Жълт код за гръмотевични бури в Североизточна България