НОВИНИ

Остри реакции от управляващата коалиция, след като президентът отказа да проведе консултации с ПП и БСП

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:30, 28.06.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Днес от "Продължаваме промяната" заявиха, че предстоят преговори за ново правителство и са пестеливи на прогнози ще успеят ли да съберат подкрепа. Управляващите партии реагираха остро и на решението на президента да сложи край на консултациите.

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" определи прекратяването на консултациите като странно тълкуване на член 99 от Конституцията, където ясно било казано, че мандат се връчва след провеждане на консултации с парламентарните групи. А президентът лишил тяхната група и БСП. "Продължаваме промяната" обвиниха държавния глава в липса на диалог.

"Просто вчера поканата беше с определен час. Това е покана, а не призовка. Ние сме отговорили на нея и сме изтъкнали много важни аргументи. За да се яви наш представител на тези консултации, първо трябва да се вземе решение на национален съвет, който сме провели снощи", коментира Милен Матеев - председател на Комисията по правни въпроси в НС.

ПП: Президентът странно тълкува Конституцията

"Демократична България" определиха като провал консултациите при президента. Според тях Конституционната цел на тези консултации е да се намери изход, а това не става с график. Христо Иванов е скептичен за нов кабинет с този мандат.

"Всеки се държи като хан Аспарух. Все едно, че държавата започва от него. Той ще определи всичко. Той ще каже. От това няма да излезе управление. Не го виждам. И не го виждам и в следващия парламент след една още по-разделителна кампания, в която се замеряме със своите непримиримости. Та затова се чудя за по-следващия парламент, какъв е шансът", се пита Христо Иванов.

От БСП реагираха остро на прекратените консултации. Упрекнаха президента ,че е насрочил консултациите във времето за обсъждане на бюджета.

"Не считам, че всеки трябва да си мисли, че тази държава започва с него. В сложната политическа ситуация е нормално да има наистина консултации, а не отбиване на номера през един час да се викат партиите. За нас най-важното е да изход от тази ситуация, а не с цената на всичко да се състави служебен кабинет. И нека не забравяме, че Радев е президент благодарение на БСП", отбеляза Борислав Гуцанов.

Още преди да стане ясно, че президентът слага край на консултациите и няма да има нова дата за среща с ПП и БСП, от първата политическа сила съобщиха, че започват преговори за нов кабинет.

"Като цяло говорим с БСП и "Демократична България" като коалиция, за да видим как като коалиция да реализираме първия мандат, ако е възможно. Ако не се съберат 121 депутати, които искат да подкрепят позицията, която ние сме взели срещу, нека да го нарека "мафията", няма въобще и смисъл да се водят разговори за кабинет и всичко останало", заяви Асен Василев.

Попитан за име за премиер, Андрей Гюров отговори:

"Не, започваме консултациите".

Александър Симов: Това, че не бяхме на консултациите при президента, не е бавене на топката

В сутрешния блок на БНТ БСП завиха, че ще участват в разговори за нов кабинет. От "Демократична България" са приели поканата.

"Най-нормално - ПП е близка до нас политическа сила. Най-нормално е ние да участваме на тези консултации съвсем градивно, с оглед бъдещето на страната", коментира Ивайло Мирчев - ПГ на "Демократична България".

Независимите също ще се отзоват за поканата за преговори.

"Моето становище е, че трябва да се направи всичко възможно, за да има редовно правителство", каза Иво Атанасов - независим депутат.

БНТ: Трябва ли да бъде сменен премиерът?

Иво Атанасов: Аз не мога да го кажа това, нека да чуем претенциите на другите политически сили, ние сме 6 човека.

Ще успеят ли тези преговори да съставят нов кабинет предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова срещу петата в света във втория кръг на Уимбълдън
Виктория Томова срещу петата в света във втория кръг на Уимбълдън
Какво ще решат лидерите на Срещата на върха на НАТО в Мадрид?
Какво ще решат лидерите на Срещата на върха на НАТО в Мадрид?