НОВИНИ

Какво ще решат лидерите на Срещата на върха на НАТО в Мадрид?

Александър Марков
от Александър Марков
20:19, 28.06.2022
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Среща на върха на лидерите на НАТО в Мадрид при изключителни мерки за сигурност. Очакват се важни решения: Русия да бъде обявена за директна заплаха за европейската сигурност, масово подсилване на Източния фланг с още войски и техника и мащабен пакет подкрепа за Украйна.

Заради войната в Украйна НАТО ще увеличи седемкратно Силите си за бързо реагиране, които могат да бъдат разполагани до 15 дни от възникването на криза. Повечето от тях - разположени в страните по Източния фланг.

"На Срещата на върха ще усилим бойните групи в източната част на Алианса до ниво бригади. Ще променим Силите за отговор и ще увеличим броя на Силите с висока степен на готовност до 300 000 души", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

След анексията на Крим от Русия през 2014 година НАТО разположи четири батальонни бойни групи в Прибалтийските републики и Полша. След инвазията от февруари - още четири в България, Румъния, Унгария и Словакия. Идеята е някои от тези групи да бъдат подсилени до ниво бригада с войници от други страни членки и предварително разположени техника и оборудване в страната-домакин.

"Германия и Литва са само един пример. Очаквам други страни членки да вземат сходни решения. Идеята е да бъдат разположени повече оборудване, запаси, гориво и боеприпаси в страните-домакини. Предварително ще бъдат определени и сили от други държави членки, които да тренират с военни от страната-домакин и които да са готови да бъдат разположени по време на криза", допълни Йенс Столтенберг.

Русия от "стратегически партньор" ще бъде определена като "най-значимата и директна заплаха за сигурността" на Алианса. В новата Стратегическа концепция на НАТО, която ще замени сегашната, датираща от 2010 година.

"Русия се оттегли от партньорството и диалога, който НАТО се опита да установи в течение на много години. Те направиха това не само чрез бруталната си инвазия в Украйна. Те избраха конфронтацията вместо диалога. Съжаляваме за това, но разбира се ние трябва да отговорим на тази нова реалност. И точно това правим с фундаменталната промяна в нашия капацитет за сдържане и отбрана", добави Йенс Столтенберг.

Държавните и правителствени ръководители ще приемат и нов пакет от помощ за Украйна.

"В дългосрочен план ще помогнем на Украйна да осъществи прехода от съветски тип въоръжение към модерно натовско", каза още Йенс Столтенберг.

Съюзниците ще обсъдят още: Приемането на доскоро неутралните Швеция и Финландия на фона на турските възражения и увеличаването на разходите за отбрана.

Най-новите данни на Алианса показват, че България достига 1,67% от БВП за отбрана при цел от 2%.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реакции от управляващата коалиция, след като президентът отказа да проведе консултации с ПП и БСП
Остри реакции от управляващата коалиция, след като президентът отказа да проведе консултации с ПП и БСП
Каращ проби футболист донесе победата на Берое над Янтра Габрово
Каращ проби футболист донесе победата на Берое над Янтра Габрово