НОВИНИ

Съдът освободи от ареста Сали Табаков

Съдът не взе никакви мерки за неотклонение по отношение на Сали Табаков и Захир Османов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:49, 02.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Бившият общински лидер на ДПС във Варна Сали Табаков и неговият съдружник Зекир Османов излизат на свобода. Софийският Апелативен съд ги пусна без никаква мярка, тъй като не намери доказателства, от които дори да се предположи, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени. Табаков и Османов бяха задържани на 21 юни по обвинения за подпомагане на финансови злоупотреби и пране на пари.

В опит да докаже тезата си, че Сали Табаков и Зекир Османов са подпомогнали главния секретар на Образователното министерство да сключи неизгодни договори за доставката на училищни автобуси и са прали пари от печалбата, прокуратурата внесе пет тома нови доказателства в средата на съдебното заседание.

БНТ: Какво се доказва с тези преводи в банкови сметки, които сте представили в днешното заседание?

Ирина Арменова, прокурор в Апелативна прокуратура - София: Доказва се извършеното пране на пари и новите томове, които представихме са доказателства, които са събрани след 24-ти, когато Софийския градски съд е разгледал мярката за неотклонение за двамата обвиняеми

В съдебната зала се оказа, че освен банкови преводи има и разпит на третата обвиняема - Албена Михайлова, която в средата на декември 2018-а е подписала рамковото споразумение за доставката на училищните автобуси с фирмата на Зекир Османов. Михайлова твърди, че нито познава, нито се е виждала, нито чувала с Табаков и с Османов.

"Проблемът е в нашето правораздаване, по такива дела, поръчкови, брутално поръчкови, защото тук няма и помен от престъпление, дали някой иска да участва в поръчката или иска да е юрист", каза Васил Василев, адвокат на Сали Табаков.

Съдът прие, че рамковото споразумение за доставка на автобусите е подписано през декември 2018 година след законосъобразна процедура, проведена от комисия с участието на външни за образователното министерство експерти. След това, пак според изискванията на закона, Албена Михайлова е подписала 9 договора за доставка на автобусите, които отговарят на условията по рамковото споразумение. Съдът дори отбеляза, че последният договор е подписан на 12 декември 2022 година след решение на Министерския съвет, с което са отпуснати 44 милиона лева за сделката.

"И едно от нещата, които се лъже последните дни, след като Сали Табаков, е че става въпрос само за покупка на превозни средства. Не е само за покупка, а и за поддръжка", уточни Васил Василев.

Според съдебния състав няма доказателства и за второто престъпление, че Табаков и Османов са прали пари, спечелени от доставката на автобусите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно вълнение: Два инцидента след опити на летовници сами да спасят давещи се туристи
Опасно вълнение: Два инцидента след опити на летовници сами да спасят давещи се туристи
Лия Каратанчева достигна до втория кръг на тенис турнира на клей в Амстелвеен
Лия Каратанчева достигна до втория кръг на тенис турнира на клей в Амстелвеен