НОВИНИ

От нашите пратеници: Лондон се готви за най-мащабната церемония по изпращането на държавен монарх

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:32, 18.09.2022
Чете се за: 05:05 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания се готви за едно несравнимо по мащаба и сложността си събитие. В 13.00 ч. българско време утре ще бъде погребана кралица Елизабет Втора.

За да кажат последно сбогом на Кралицата, в Лондон се стичат около един милион души от страната и света. Гостите, поканени да присъстват на погребението, са хиляди. Сред държавните лидери е и президентът Румен Радев.

Президентът Румен Радев се подписа в книгата за съболезнования за Елизабет II в Лондон (СНИМКИ)

Подробности вижте във включването от британската столица на нашите специални пратеници - Джанан Дурал и операторът Владимир Богдански.

Хиляди хора и днес прекараха часове в очакване на своя ред да се поклонят пред ковчега на кралицата. Макар и изморени, тези, които са прекарали по 15 - 17 часа на опашка, вярват, че в този момент са длъжни да отдадат почит на Елизабет Втора, която 70 години служи на своите поданици. Изчислява се, че над 1 млн. души са дошли в британската столица, за да станат част от от този исторически момент.

За първи път от 1760 г. в Уестминстърското абатство ще се проведе погребение на монарх. А заради огромното количество хора, пристигнали в града и заради десетките високопоставени гости, поканени на погребението, мерките за сигурност в Лондон са безпрецедентни.

През целия ден над града прелитат хеликоптери. Затворени са голяма част от метростанциите в центъра, за да не се стигне до струпване на хора. Налага се да бъде регулирано дори движението на хората по тротоарите, а разстояния, които обикновено се изминават за 10 - 20 минути, сега може да отнемат и час. Днес и утре няма да работят магазини и заведения - в знак на уважение към Кралицата и за да имат възможност служителите да проследят церемонията.

Новият крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила излязоха да поздравят множеството, събрало се пред двореца.

През целия ден в Уестминстър хол заедно с хилядите граждани, последно сбогом с Елизабет Втора си взимаха и чуждестранните лидери. Тази вечер те се събират на прием в Бъкингамския дворец по покана на Чарлз Трети.

В Лондон вече са американският президент Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон, канадският премиер Джъстин Трюдо, японският император Нарухито, кралските семейства на Нидерландия, Дания и Испания.

Лидерите бяха призовани да пристигнат с граждански полети като изключение беше направено единствено за американския президент Джо Байдън. Утре те ще пристигнат на погребението с автобус вместо с кортежите си.

България е представена от президента Румен Радев. Днес българският държавен глава се подписа в книгата за съболезнования за Нейно величество.

"Кралица Елизабет Втора управлява с достойнство и сила на духа, превръщайки се в устойчив символ на благородни добродетели в нашата турбулентна епоха. Винаги ще ценя дълбоко времето, прекарано с нея, благословена с мъдрост и способна да пренася по удивителен начин уроците от миналото през съвремието ни към бъдещето. Дори в смъртта си Нейно Величество продължава да ни обединява, не само нейните сънародници, които чакат с дни, за да отдадат почит на кралицата, но също и целият свят - с масовото присъствие на световни лидери тук за церемонията", заяви президентът Румен Радев след като остави своя съболезнователен адрес.

Церемонията, насрочена за утре, се очертава да се превърне в едно събитията, събрали на едно място най-много държавни лидери от целия свят. В Лондон българският президент е придружен от съпругата си Десислава Радева.

Утре БНТ ще излъчи директно държавното погребение на кралица Елизабет Втора. Ексклузивен гост в предаването ще бъде кралският биограф Матю Денисън, автор на най-новата биография на кралица Елизабет Втора. Като партньор на Би Би Си БНТ ще даде възможност на своите зрители да видят всеки момент от церемонията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец не успя да пречупи Арда, но се върна на върха
Лудогорец не успя да пречупи Арда, но се върна на върха
България спечели първата контрола си срещу Южна Корея
България спечели първата контрола си срещу Южна Корея