НОВИНИ

Спасеният Хермес от Хераклея Синтика

Мария Чернева
от Мария Чернева
22:02, 05.07.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Избрано
Слушай новината

На изключителна находка се натъкнаха археолозите в античния град Хераклея Синтика край Петрич.

Непокътната статуя на бог излезе при разкопките край Петрич. Става въпрос за напълно запазена мраморна скулптура, създадена през втори век след Христа.

Фигурата е над два метра и вероятно изобразява Хермес, вестителят на боговете и закрилник на търговията и търговците.

Клоака максима на града или големият канал на Хераклея Синтика, който събира всички отпадни води. Затова и никой не e очаквал да открие нещо ценно там. Влезли все пак да проверят дали конструкцията не е поддала след скорошните порои. Един от камъните им се сторил мрамор, малко по малко се разкрил постаментът, кракът и цялата статуя. В нея разпознали бог Хермес. Едно от най-важните божества за хераклейци.

"Много е популярен Хермес в Хераклея Синтика, имаме негови бронзови статуетки доста, както и надписи с релефи с изображения на Хермес. Нещо нещо повече. Той остава популярен и дори след като християнството се налага", разказа проф. Людмил Вагалински.

Над два метра, статуята на Хермес е изваяна от един мраморен блок.

"Това е запазена марка за хераклейци. Много е трудно! Винаги се учудвам защо си го причиняват и какви майстори са имали. От един единствен блок правиш всичко, защото по това време вече е добре известна техниката на сглобки от отделни елементи. По-лесно се пренася, може да го продадеш, можеш да го поправиш по лесно. Но тези упорито работят от един мраморен блок. Това е една стара, тяхна традиция" допълни проф. Людмил Вагалински.

Но град, който е голям търговски център, със сигурност е разчитал на закрилата на Хермес и статуята му най-вероятно е стояла на най-централното място на форума.

"В една от тези големите е била статуята. Те всичките са светилища. В тези ниши отдолу има постаменти. В края на едно от тях намерихме и плочка на Хермес. Оброчна плочка." обясни проф. Людмил Вагалински.

Парадоксално, но ако не беше бедствието разрушило Хераклея Синтика, статуята на Хермес нямаше да бъде толкова добре опазена, както и целият град.

Въпреки голямата почит към Хермес, той все пак приключва в клоака максима, което не е място дори за низвергнати богове.

Мария Чернева - Не й е място тук!

Проф. Людмил Вагалински - Не й е мястото, Мария, скрили са я. След земетресение в края на 4 век и са я покрили отгоре с пръст. Не функционира инфраструктурата

В края на четвърти век, християнството вече е наложено като официална религия с едикт на император Теодосий. Земетресението разрушило града, обаче, идва няколко години по-късно. Което означава, че хераклейци не са се отказали лесно от почитта си към Хермес.

"Рискували са малко! Да, но не много дълго, защото земетресението ги удря малко след 388 година, а едиктът е издаден 380. И аз съм почти сигурен, че до 388-ма той все още е стоял на площада", коментира проф. Людмил Вагалински.

Били са нужни много усилия, за да преместят Хермес на сигурно място, положили са го грижливо, вероятно дело на жреците, които са вярвали, че ще омилостивят боговете и градът им ще бъде спасен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде е Макрон и има ли "демакронизация" в неговата партия в навечерието на вота?
Къде е Макрон и има ли "демакронизация" в неговата партия в навечерието на вота?
Джорджо Маркети пред БНТ: Евро 2024 е прекрасен за футбола турнир (ВИДЕО)
Джорджо Маркети пред БНТ: Евро 2024 е прекрасен за футбола турнир (ВИДЕО)