НОВИНИ

Неправителствени организации се обединяват в национален хъб за онкоболни

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:30, 08.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Неправителствени организации и всички, ангажирани с лечението на онкоболни, се обединяват в национален хъб. Целта е онкологичната грижа да се стандартизира и да се подобри. Известно е, че България няма скрингингови програми, няма национален раков регистър, няма достатъчно добра профилактика, няма и палиативни грижи.

Когато става въпрос за лечение на онкоболни, по-често чуваме "няма" отколкото "има". И в много отношения българската онкология страда, смята директорът на националната пациентка организация.

"Стартираме през скрининга, през профилактиката, която на практика почти липсва и стигнем до късната диагноза, с която повечето българи се сблъскват. Недружелюбната система, която трябва да премине онкоболният и за жалост и в края на живота на много от тези хора, за които няма друг шанс - липсата на адекватни палиативни грижи", каза Станимир Хасърджиев, директор на Националната пациентска организация.

Въпреки добрите възможности за изследвания, лечение и достъпните лекарства, онкоболните пациенти у нас се сблъскват с редица трудности по време на нелеката битка, която водят. Затова лекари настояват за създаването на една обща система, наречена официален път на пациента.

"Ако ние направим един скенер и една биопсия през разстояние 3 месеца, това нещо губи своя смисъл. Затова организирането като структурирана дейност на пътя на пациента е нещо, което ще гарантира изпълняване както на цялата дейност, в качествените срокове, така че това да доведе до максимален резултат", каза доц. д-р Ася Консулова, началник Клиника по медицинска онкология в УСБАЛО – София.

"За разлика от други държави, в които институциите са с водеща позиция, очевидно тук ние ще трябва да се опитаме по някакъв начин да стимулираме нашите институции да свършат работата си. Не се прави достатъчно изпълнението на раковия план", обясни Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

"Ние имаме амбицията да вземем моделите и да въведем в България, поне две три скринингови програми по най-значимите онкологични болести", смята доц. д-р Димитър Калев, председател на УС на СОНМ.

От Здравното министерство заявиха за "По света и у нас", че за тази година са предвидени няколко скринингови програми. Започнат е и процес по дигитализация на Националния раков регистър. На въпроса каква част от целите, заложени в националния раков план, вече са постигнати, до края на работния ден от министерството не ни отговориха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Торонто: Продължаваме да разглеждаме ситуацията с Везенков
Президентът на Торонто: Продължаваме да разглеждаме ситуацията с Везенков
Остапенко срещу Крейчикова в спор за място на полуфиналите на Уимбълдън
Остапенко срещу Крейчикова в спор за място на полуфиналите на Уимбълдън