НОВИНИ

Отпускат 470 000 лв. за укрепване на свлачището в Дряново

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 18.01.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Опасните скали в село Дряново, които застрашават къщи и хотел, трябва да бъдат укрепени в най-кратки срокове. Това е мнението на експертите, които обследваха района на свлачището. За да може правителството да отпусне нужните за спешните укрепителни дейности 470 000 лв, тази вечер заседава Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Заради вероятността от срутване на 50-тонната скала, пети ден евакуираните семейства са извън домовете си. И все още не е ясно кога ще могат да се приберат, тъй сформираната заради случая комисия в областната управа реши, че опасността за хората не е отминала.

Не може да си позволим дълго да бъдем евакуирани, защото и сезонът не отговаря, тук вече до минус 15 градуса достигнаха температурите. Тук над мен има укрепване, там също и този скат където е подаден навреме преди 10 години тръгнаха да го укрепват. Незнайно защо спря укрепването, обяснява Митко Паничов - жител на село Дряново.

Сега обаче само спешните укрепителни дейности могат да спасят къщите и близките хотели. В това се увери на място и премиерът Бойко Борисов.

90% от укрепителните дейности ще се извършват на ръка. Специални бетонни конструкции ще подпрат близо 60 метра от надвисналите скали.

Веднага се организирайте като дойдат парите при теб да го правите. Ще търсим такива фирми. Търсете с алпинисти, обезопасени, нареди премиерът.

Отпускат над 3,7 милиона лева за щетите след наводненията в 4 общини

Още тази седмица правителството трябва да гласува нужните средства за укрепването. След заседание на Националния щаб за защита при наводнения стана ясно, че Лъки е сред общините, за които се отпускат пари за справяне с бедствието.

В Дряново повечето къщи са построени върху скали и дълги години собствениците им сами са укрепвали отделни участъци.

Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Божилов: Неоснователно обвиняват масонството в подклаждането на конфликти
Николай Божилов: Неоснователно обвиняват масонството в подклаждането на конфликти
Сметище се образува и по река Струма край Невестино
Сметище се образува и по река Струма край Невестино