НОВИНИ

Отпускат еднократна помощ за пострадалите от наводненията в област Смолян

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 17.12.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

12 семейства от област Смолян, пострадали от пороите, ще получат еднократна помощ от 375 лв., някои вече са получили парите в банковите си сметки. Това стана ясно днес на среща в областната управа в Смолян, на която присъства и заместник социалният министър Лазар Лазаров. От държавата са обещали финансова помощ, но ще има стриктен контрол как се поддържат пътища и подпорни стени.

Само за възстановяването на пътищата до селата Мугла и Триград ще са необходими 30 милиона, изчислили са общините и областната управа в Смолянско.

Хората от засегнатите населени места също искат подкрепа, защото пораженията по имуществото им са огромни.

Днес водата в Триград дойде. Но поне до Нова година пътят до селото ще остане недостъпен за автомобили. А комисия ще може да опише в детайли щетите, едва когато участъкът се пусне. Подпомагането на пострадалите също ще става след оглед на място.

"Кметствата, съответните общински администрации, заедно с нашите колеги правят посещения на място и по този начин идентифицират съответно лица", каза Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика.

От социалното министерство могат да насочат към разчистването на щетите от бедствията всички 115 души в Смолянска област, които са ангажирани по програмите за временна заетост.

"Имаме възможност да окажем подкрепа с увеличаването на тази бройка, в зависимост от потребностите", каза още Лазар Лазаров.

Пари за големите поражения по инфраструктурата ще има, но стриктно ще се следи как се изразходва всеки лев, предупреди днес областният управител на Смолян. В момента се уточнява от къде и как да дойдат парите.

"Контролът, който ще се упражнява, ще бъде по-стриктен от досега. Експерти на МС, лично на министър-председателя и от МРРБ ще посетят всички обекти, които са с по-големи стойности, за прецизиране и преглед на документацията, която ще се представи. Това, което каза и министър-председателят - да се търси превенция, а не да търсим решения и да даваме парите след това при щетите, заяви Стефан Сабрутев, областен управител на Смолян.

От строителите ще се иска задължително гаранция и договор за носене на отговорност, защото за част от рухналите в момента подпорни стени нямало гаранционни документи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Николов стартира трудно на турнир по бадминтон в Милано
Даниел Николов стартира трудно на турнир по бадминтон в Милано
Левски обяви още една контрола
Левски обяви още една контрола