НОВИНИ

Пациенти с бъбречни трансплантации излязоха на протест пред здравното министерство

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:03, 13.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Трансплантирани пациенти се събраха на протест пред здравното министерство. Недоволството им дойде след решението за преместване на Клиниката по нефрология и трансплантации и последвалата оставка на началника й проф. Емил Паскалев и неговия екип. Протестиращите смятат, че няма да получат нужното лечение от новия екип лекари, който ще се грижи за тях .

Единствената клиника с диспансер за трансплантирани става COVID отделение

Преди 8 години Бойко претърпява трансплантация на бъбрек. Донор става майка му. От тогава състоянието му следи проф. Емил Паскалев. В знак на благодарност и с надежда днес, заедно със семейството си, Бойко беше част от протеста.

"Защото си искаме професора, защото искаме човека, който знае какво прави и който е зад нас по всяко едно време на денонощие", каза Бойко, пациент с трансплантиран бъбрек.

Хора с различни съдби, но с една кауза - адекватна грижа за всички трансплантирани пациенти. Настояват за подготвени специалисти, които да следят състоянието им.

"Това, че има диспансер физически, не означава че вътре ще има качествено проследяване", каза Георги Ангелов, зам.-председател на Български съюз на трансплантираните.

"А новият екип с цялото ми уважение към този екип, той тепърва ще навлиза в спецификата на всеки един от нас. Това ще отнеме време, това ще е проба грешка, и това всичко ще е за наша сметка", каза Христина Николова, пациент с трансплантиран бъбрек.

Според протестиращите излишно се създава напрежение не само между лекарите, но и между различните групи пациенти.

"За сметка на едни болни, да се лекуват други болни", каза Тодорка, майка на трансплантиран пациент.

Казусът с трансплантираните - къде ще бъдат лекувани и наблюдавани

А на среща със зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков протестиращите са поискали министерството да бъде медиатор между ръководството на Александровска болница и екипа на Клиниката по нефрология и трансплантации.

"От моята проверка стана ясно, че всъщност е имало нежелание на административното ръководство на клиниката да се премести в посочената сграда от ръководството по различни причини, не бих искал да ги тълкувам. Не мога навляза и в детайлите, защото аз като лекар не мога да разбера как един лекар може настоява да задържи своите пациенти на място, което е опасно за техния живот и здраве", каза проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Снимки: Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Палестина се договориха да активизират сътрудничеството в икономиката и образованието
България и Палестина се договориха да активизират сътрудничеството в икономиката и образованието
Аржентина не успя да победи Парагвай и загуби първи точки в квалификациите за Мондиал 2022
Аржентина не успя да победи Парагвай и загуби първи точки в квалификациите за Мондиал 2022