НОВИНИ

Да се откаже помощ на мигранти е "тежък грях", смята папата

Папа Франциск осъди отношението към мигрантите, които прекосяват Средиземно море, за да стигнат до Европа

папата каза откаже помощ мигранти тежък грях
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:47, 28.08.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск осъди отношението към мигрантите, които прекосяват Средиземно море, за да стигнат до Европа, като каза, че е „тежък грях“ да не се предлага помощ за мигрантските лодки, предаде АНСА.

„Има хора, които работят систематично и с всички средства, за да отпратят мигранти“, каза днес понтификът на седмичната обща аудиенция на площад „Свети Петър“. „И това, когато е извършено съзнателно и с отговорност, е смъртен грях“, заяви той.

През единадесетте си години начело на Римокатолическата църква папата често е говорил за отношението към мигрантите. Но днешните му думи, при които той се позова на католическа терминология, бяха изключителни силни, отбелязва Ройтерс.

Мигрантите от Северна Африка и Близкия изток, които прекосяват Средиземно море на прости или паянтови лодки, през последното десетилетие бяха обект на активни дебати в цяла Европа.

Според Международната организация за миграцията повече от 30 000 мигранти, прекосяващи Средиземно море, са безследно изчезнали от 2014 г. насам.

Папа Франциск днес призова за разширяване пътищата на достъп за мигрантите и за „глобално управление на миграцията, основано на справедливост, братство и солидарност“. Папата допълни, че проблемът няма как да бъде решен чрез „военизиране на границите“.

Днешната аудиенция беше последната, преди 87-годишният понтифик да замине идната седмица на обиколка четири държави в Югоизточна Азия от 2 до 13 септември. Това е най-дългото пътуване, предприемано досега от папата, който вече редовно използва инвалидна количка заради болки в коленете и гърба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 10 септември удължават плановия ремонт на топлопровод "Север" в Перник
До 10 септември удължават плановия ремонт на топлопровод "Север" в Перник
КЕВР обсъжда поевтиняване с 2% на природния газ за септември
КЕВР обсъжда поевтиняване с 2% на природния газ за септември