НОВИНИ

Париж в трескава подготовка за Олимпийските игри

Остават 17 дни до откриването на Игрите във френската столица.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
14:30, 09.07.2024
Чете се за: 06:40 мин.
Спорт
Слушай новината

17 дни преди откриването на Олимпийските игри, в Париж текат финалните приготовления за най-големия спортен форум. Събитие, на което Франция обещава да бъде грандиозен и запомнящ се домакин. Церемонията по официалното откриване е на 26 юли и ще започне в 20:30 ч. българско време. Естествено, ще бъде предавана пряко по БНТ!

Очакванията са общо 205 делегации да дефилират на 80 лодки по Сена, като събитието ще се движи бавно от изток на запад, изминавайки шест километра от Понт д'Аустерлиц до Понт д'Йена.

Атлетите ще преминат покрай погледите на близо 320 000 зрители, докато всички останали ще гледат на гигантски екрани, излъчващи кадри от церемонията.

В игрите ще участват приблизително 10 500 спортисти, представляващи 200 държави или региони. Дни преди това да стане факт съораженията за провеждане на събитията са в последния си етап на монтаж и строителство.

Френската столица подготвя своите най-емблематични места за домакинство на състезания. От Айфеловата кула до Триумфалната арка и двореца Версай, организаторите гарантират, че най-известните забележителности на Града на светлината ще заемат централно място по време на Олимпийските игри.

"Стад дьо Франс" ще приеме състезанията по лека атлетика, а площад "Конкорд" ще бъде домакин на баскетбол 3x3, BMX свободен стил и скейтборд.

В "Адидас Арена" - единствената специално изградена зала във френската столица за Игрите, ще се проведат битките в бадминтона и художествената гимнастика.

Олимпийският център по водни спортове, оборудван с най-съвременни съоръжения, обещава да бъде перфектното място за провеждането на състезанията по плуване.

В дните преди откриването на Олимпийските игри в Париж достъпът до Ил дьо ла Сите и Сен Луи ще бъде силно ограничен поради активирането на антитерористичния периметър. След това магазините и ресторантите ще трябва да затворят на 26 юли, деня на церемонията по откриването. Много специалисти и местни жители възнамеряват да напуснат района.

Ресторантьорът Грегори де Вит не е в приповдигнато настроение, подобаващо за най-големия спортен форум. Живеейки и работейки на остров Сен Луи, неговото заведение се намира в сърцето на периметъра за защита срещу тероризма, който ще бъде активиран още седмица преди откриването на Игрите по легендарната Сена. От 18 до 26 юли достъпът до тази зона ще бъде значително ограничен, за да се предотврати всякакъв риск от атака.

Очаквайки слаба посещаемост, Грегори де Вит, е решил да затвори своя ресторант през този период. Казва, че осъзнава рисковете за сигурността по време на Игрите, и въпреки това остава разочарован.

„Продадоха мечтата ни. Мислехме, че Олимпиадата ще бъде фантастична възможност за нашия бизнес, но сега островът няма да бъде достъпен за туристите", споделя парижанинът пред Le Parisien.

И докато ресторантьорският бизнес търпи поражения и недоволства срещу мерките по време на форума, във Франция са особено горди с олимпийското си село, което според домакините ще допринесе за развитието на инфраструктурата на три общини в столицата.

"Това е истинско наследство, хиляди домове и развита инфраструктура", каза президентът на Републиката Еманюел Макрон, когато получи ключовете от строителната фирма в края на февруари т.г. След Игрите селото ще бъде превърнато в екологичен квартал включващ две училища, хотел, обществен парк, магазини, офиси, озеленени площи за пешеходци и немоторизирани превозни средства.

Малко повече от две седмици преди откриването на форума, стана ясно, че френските синдикати, представляващи служителите на летищния оператор "Аеропор дьо Пари" (Aeroports de Paris), планират стачни действия на 17 юли. Те искат да увеличат натиска върху ръководството на компанията, която управлява парижките летища "Орли" и "Роаси - Шарл дьо Гол", за да изпълни исканията им за по-добри условия на труд и заплащане. Синдикатите настояват за бонуси за целия персонал на летищата и допълнителни ресурси по време на натоварения период около Олимпийските игри.

Очаква се олимпийският огън, който продължава своето пътуване из Франция, да бъде поставен при пристигането си в Париж в градините Тюйлери в сърцето на френската столица между Лувъра и площад Кондорд. Кой ще запали огъня на церемонията на 26 юли, все още остава загатка.

Гледайте Олимпийски игри Париж 2024 в ефира на Българската национална телевизия!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как европейски медии отразиха визитите на Виктор Орбан в Украйна, Русия и Китай
Как европейски медии отразиха визитите на Виктор Орбан в Украйна, Русия и Китай
Българската федерация по скокове на батут изгражда нов национален център в Ямбол
Българската федерация по скокове на батут изгражда нов национален център в Ямбол