НОВИНИ

Олимпийският център по водни спортове в Париж ще бъде домакин на европейското първенство през 2026 г.

Париж ще приеме най-добрите плувци на Стария континент, само две години след Олимпийските игри.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
11:02, 25.01.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
олимпийският център водни спортове париж домакин европейското първенство 2026
Снимка: Le Parisien
Слушай новината

Франция получи домакинството на европейското първенство по плуване, което ще се проведе от 25 юли до 9 август 2026 г. в новия Олимпийски център по водни спортове, ситуиран до Стад дьо Франс.

Париж ще приеме най-добрите плувци на Стария континент, само две години след Олимпийските игри. Франция подаде своята кандидатура на 31 март 2023 г. за домакинство на състезанието, в което ще участват повече от 1100 спортисти в 5 дисциплини: плуване, плуване в открити води, синхронно плуване, гмуркане и хай дайвинг.

„Тази награда демонстрира доверието на европейското плуване в способността на Париж да предложи изключително изживяване на спортисти, зрители и партньори“, пише френската федерация в прессъобщение.

Олимпийският център по водни спортове, оборудван с най-съвременни съоръжения, обещава да бъде перфектното място за провеждането на шампионата, затвърждавайки позицията на Франция като водеща дестинация за международни спортни събития. Освен това Париж ще предложи уникална възможност за провеждане на събития по плуване в открити води. Водите на Сена, заобиколени от емблематични паметници на Града на светлините, ще бъдат живописен фон на тези състезания.

Французите възлагат огромни надежди на петкратния световен шампион и световен рекордьор на 400 метра съчетано плуване Леон Маршан за злато от Олимпийските игри това лято.

Със сигурност Франция ще се възползва от популярността на голямата си звезда в плуването, за да промотира шумно предстоящото домакинство в своята столица.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Груев изигра цял мач при победата на Лийдс над Норич
Илия Груев изигра цял мач при победата на Лийдс над Норич
Съдът отложи делото срещу Георги Семерджиев
Съдът отложи делото срещу Георги Семерджиев