НОВИНИ

Парламентът прие законопроекта за насърчаване на научните изследвания и иновациите

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:06, 07.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Политика
живо парламентът обсъди промени закона българското гражданство
Слушай новината

Парламентът прие на първото четене проектозакон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, внесен от Министерския съвет. Предвидено е фонд "Научни изследвания" и Националният иновационен фонд да работят в координация и да изпълняват синхронизирани, многогодишни оперативни програми. Против гласуваха само от "Възраждане". Основните забележки бяха, че не е предвидено държавно финансиране на иновациите.

Ивайло Попов, "Възраждане": "Единственото, което ми харесва, е неговото име. Оставили са си ръцете. Такъв законопроект е нужен. Къде, в коя алинея, имаме ясно обещание за финансиране?"

Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: "Има текстове, които са лобистки и скандални. Група учени да приватизират държавна собственост. Задължително ще предложим промяна. Ще внесем нови предложение."

Антоанета Цонева, ПП-ДБ: "Законът прави крачка напред относно планирането. Този закон е от групата закони, които имат за цел задържането и завръщането на талантите ни в България."

Румен Гечев, БСП: "Една от най-големите слабости - няма никакво финансиране. Няма нито едно число. Този закон хитро не прави разлика между разходите за частни фирми и държавни институции."

Андрей Чорбанов, ИТН: "Би следвало този закон да обвърже финансирането с БВП. Ако финансирането не е фиксирано в закон, то просто няма да се случи."

На първо четене беше прието изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. В него се предвиждат две схеми за държавна помощ. Така ще се продължи прилагането на финансовите насърчителни мерки за сертифицираните инвестиционни проекти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години от членството на България в НАТО отбелязаха в Капитолия
20 години от членството на България в НАТО отбелязаха в Капитолия
Гуардиола: За да бъдем част от битката за трофеите, имаме нужда от всички
Гуардиола: За да бъдем част от битката за трофеите, имаме нужда от всички