НОВИНИ

Партията на Макрон и левицата - с изравнени позиции след първия тур на вота във Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:05, 13.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сериозни притеснения за Еманюел Макрон след първия тур на парламентарните избори във Франция.

Коалицията на президента води едва с девет стотни пред левия блок на Жан-Люк Меланшон. Отчетената избирателна активност е под 48%. Крайнодясната партия на Марин Льо Пен не успя да повтори силното си представяне от президентския вот и печели над 18 на сто от гласовете.

Рекордно ниска избирателна активност и пробив на новата лява коалиция белязаха първия тур на парламентарните избори във Франция.

Големият залог е получаването на абсолютно мнозинство в 577-местния парламент, което означава 289 депутати. След първия тур обаче коалицията на президента Макрон е едва с няколко стотни преднина пред левия блок на Жан-Люк Меланшон.

Премиерът Елизабет Борн заяви, че управляващите няма да отстъпят пред екстремистите вляво или вдясно. Тя е една от 15-те министри, които трябва да спечелят депутатско място, за да останат в кабинета на Макрон.

"Ние сме единствената политическа сила, способна да получи мнозинство в парламента. Имаме една седмица за мобилизация. Една седмица за убеждаване, една седмица, за да получим силно и категорично мнозинство. Само такова мнозинство ще ни позволи да отговорим на важните въпроси, които тежат в ежедневието на французите и да си осигурим успех пред бъдещите предизвикателства", каза Борн.

Новият блок, обединяващ радикално леви, социалисти, комунисти и еколози, и чийто двигател е Жан-Люк Меланшон, е плътно зад коалицията на Макрон. След като 400 хиляди гласа не му достигнаха за балотажа на президентските избори, Меланшон заяви, че гледа на парламентарния вот като на трети тур и оповести желанието си да стане премиер. Ако обединението му запази преднината си на втория тур, Меланшон може и да постигне целта си.

"Истината е, че президентската партия е победена на първия тур. За първи път в рамките на Петата република, новоизбран президент не успява да получи мнозинство на последващите парламентарни избори. Предвид този резултат и появилата се изключителна възможност, призовавам гражданите да гласуват следващата неделя", каза Меланшон.

Партията на крайнодясната Марин Льо Пен не успя да извлече ползи от това, че достигна до балотаж на президентските избори, на който получи историческите над 41 процента подкрепа. Все пак Льо Пен вероятно ще бъде депутат от смятания за неин бастион Па-дьо-Кале.

"Вторият тур ни предоставя възможност да изпратим много важна група патриотични депутати в новото Национално събрание. Можем да се надяваме на такъв брой депутати, които с отдаденост и убеденост, ще могат да отстояват вашите идеи, ценности и интереси и да защитават покупателната ви способност и вашата сигурност", каза Марин льо Пен.

Поредно поражение за друг кандидат-президент. Крайнодесният Ерик Земур не успя да спечели достатъчно гласове, за да стане депутат в новия френски парламент. Междувременно управляващите призоваха за отпор срещу крайната десница на втория тур. На 58 места "Националният сбор" и левият блок спорят за победа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболистите на Испания ликуваха с успех над Чехия
Футболистите на Испания ликуваха с успех над Чехия
11 години след аварията в АЕЦ "Фукушима": Жители от засегната зона се връщат по домовете си
11 години след аварията в АЕЦ "Фукушима": Жители от засегната зона се връщат по домовете си