НОВИНИ

Първи полети с пристигнали наши сънародници от Великобритания

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:21, 24.12.2020
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Добра новина за българите, които бяха блокирани във Великобритания, или... поне за част от тях. В навечерието на Рождество Христово все пак успяха да се приберат за празниците. На летището ги чакаха екипи на РЗИ, които трябваше още при слизането от самолета да им направят бързи антигенни тестове.

Прибраха се вече част от българите, които веднага след падането на забраната за полети между Великобритания и България се възползваха от това, че авиокомпании пуснаха извънредни полети към България. Очакваме в по-късните часове да пристигнат и 2 самолета с българи, които заявиха в посолството в Лондон, че имат нужда от съдействие.


Така след двудневна блокада на полетите между България и Великобритания, днес на летище София кацат 8 самолета от Острова плюс 1 във Варна и 1 в Бургас. При кацането на самолета, екипи на РЗИ изследват пътниците за коронавирус с бърз антигенен тест. Ако някой даде положителен резултат, карантината за него е 2 седмици. Ако резултатът е отрицателен - отново има карантина, но тя е само 10 дни. Още за процедурата - от главния държавен здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, каза: Трябваше спешно да се направят екипи, които да поемат 24-часово дежурство при това на двата Терминала на Летище София, но ще се справим и вероятно ще има забавяне, за което се извиняваме на хора, ама те така или иначе 3-4 дни спаха по летищата. Тук, предполагам, че в рамките на час-час и половина, ще може да обработим един самолет.

Посрещнахме някои от пътниците, след като вече им беше направен бърз тест за коронавирус. Повечето от хората, с които говорихме бяха щастливи, че все пак са успели да се приберат за празниците и малко разочаровани, че от тук - от летището се прибират директно в домовете си и ще излязат от там най-рано на 3-ти януари.

Посолството ни в Лондон е уговорило преференциална цена за България Еър, за майки с деца, които бедстват в момента на границата, но трябва да се свържат Консулската ни служба.

От посолството ни в Лондон обясниха, че ще продължават да приемат сигнали и обаждания на българи във Великобритания. И подчертаха, че ако линията дава свободно - то значи, че всички оператори говорят по останалите линии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брекзит вече е зад гърба ни, какво следва след сделката между Брюксел и Лондон
Брекзит вече е зад гърба ни, какво следва след сделката между Брюксел и Лондон
Бъдни вечер в COVID отделение
Бъдни вечер в COVID отделение