НОВИНИ

До края на март може да има одобрени поне 3-4 ваксини срещу COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:01, 24.12.2020
Чете се за: 03:52 мин.
Още
Слушай новината

Положителни са вече тенденциите в разпространението на вируса, като почти двойно повече са излекуваните за последната седмица в сравнение с броя на новозаразените. Оптимизъм носи и очакването до края на март да има одобрени поне 3 или 4 ваксини срещу COVID-19.

До края на януари се очаква у нас да пристигнат поне 100 000 дози от ваксината на Пфайзер и Байонтек, достатъчни за около 50 000 души. До две седмици одобрение може да получи и ваксината на "Модерна" - след което ще има допълнителни доставки и от нея.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви: Очакваме на 26-и първото количество от близо 10 000 дози да бъде доставено в страната.

Според министър Ангелов началото на ваксинацията дава оптимизъм за справяне с епидемията.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза: Ставаме все по-силни, ставаме все по-информирани. Човечеството се изправя уверено и победоносно срещу битката с ковид ваксините. С тях ние ще преодолеем може би едни от най-тъмните страници в съвременната ни история.

Надеждите са до края на юни компаниите производители да успеят да осигурят количество от ваксините, достатъчно за нуждите на всички страни в Съюза. У нас ваксинацията ще започне на 27 декември с медиците на първа линия. Във Военномедицинска академия например първо ще се ваксинират повечето знакови лица от ковид отделенията.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб заяви: Със своя пример биха заразили своите колеги. Ние сме убедени в безопасността и ефикасността на предложения продукт, който е в момента единствената на Пфайзер Бионтек.

След поставяне и на двете дози от ваксината ще се издава удостоверение за извършена имунизация.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви: За момента ние сме заложили този документ, който беше разработен от ЕК, той не е окончателно приет, но сме взели достатъчно от него, за да може в бъдеще, ако има общоевропейски, той да е приравнен и нашият към него и да служи за всички останали среди.

Антигенните тестове вече официално присъстват в информационната система за COVID-19.

"85% от новите случаи са от ПСР тестове и 15% са от бързите антигенни", заяви Костадин Ангелов.

Намалява процентът на заетите легла с ковид пациенти в страната, което бе отчетено като добра тенденция заради наложените мерки от здравния министър. Вече сме на трето място в Европа по смъртност и на 17то по заболеваемост.

"Макар и бавно, макар и колебливо ние продължаваме да се движим надолу - това, което търсихме като ефект от мерките", каза доц. Ангел Кунчев.

Преди брифинга Националният оперативен щаб и ваксинационният щаб се срещнаха с премиера Борисов.

"Мерките, колкото и да бяха либерални и са либерални, бяха точни и поставени на точното място", заяви Бойко Борисов.

Средната заболеваемост в страната вече е под 500 на 100 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на Рождество!
В очакване на Рождество!
Светът посреща Коледа с мерки срещу коронавируса
Светът посреща Коледа с мерки срещу коронавируса