НОВИНИ

Необичайно: Семейство приготвя всички ястия за Бъдни вечер с люти чушки

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 24.12.2020
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Семейство Родинови от варненското село Страшимирово има собствен бизнес и отглежда над 250 вида люти чушки. Затова и постните ястия за празничната трапеза задължително се приготвят с люти чушлета, дори и десертите.

Докато жените в семейство Родинови подготвят трапезата, задължение на мъжете е да гледат децата.

"Разбира се, спазваме традицията всички ястия да са нечетен брой и постни, като в допълнение ястията без содената питка са с люти чушки, защото ние естествено без люто не сядаме на трапезата", разказа Елена.

След като по-малката дъщеря в семейството е направила няколко салати задължително подправени с люти чушки, идва ред и на любимия на всички хумус.

"Следва да подправим с люта чушка, която е кайен. Счита се, че е най-полезната в света и има най-много витамин Це", обясни Славена.

"Лютото е изключително полезно. Пресните люти чушки, когато се консумират, са много полезни дори и срещу язва", допълни Христо.

Родинови са сред щастливите семейства, че тази година на празниците ще са заедно.

Семейството има и своя традиция. На Бъдни вечер, на трапезата всеки от присъстващите споделя какво му се е случило и какви поуки си е направил.

"Имахме прекрасната възможност тази година, когато много хора останаха без работа, да работим. Нека да сме здрави, нека да имаме възможността да работим. Работата е в основата на живота, на успеха, на всичко", каза Дарина.

Дарина и Христо си пожелаха догодина отново цялото им семейство да се събере за Бъдни вечер.

Репортер: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Лазаров на 1/4-финал в Анталия
Алекс Лазаров на 1/4-финал в Анталия
ПСЖ уволни Тухел, знае се кой ще го замени
ПСЖ уволни Тухел, знае се кой ще го замени