НОВИНИ

Вижте какво приготвят за Бъдни вечер в Джулюница

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 24.12.2020
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Бъдни вечер - денят преди най-големия и светъл християнски празник Рождество Христово! Според българските обичаи това е най-семейният празник, а за да бъде богата и плодородна новата година, подготовката за празничната трапеза, трябва да започне от ранни зори. Какво приготвят домакините във великотърновското село Джулюница и как се подрежда семейната трапеза в навечерието на Коледа?

Подготовката за празника в дома на Христина и Йордан започва от рано сутринта със замесването на хляба.

"Питката за Бъдни вечер трябва да бъде постна, в нея не трябва да участват никакви мазнини. Питката както казваше баба ми е тялото Христово", каза домакинята Христина.

Домакините слагат бъдника в камината, който ще гори през цялата нощ.

"Бъдникът трябва да е от плодно дърво. Като изгори се разхвърля из градината да е по-плодордна новата година", каза Йордан Чешмичков - домакин

На масата стопанката на дома ще подреди нечетен брой гозби - боб, сарми, жито, сушени плодове и ядки - всички от голямата градина в двора. А преди всички да седнат на трапезата, Христина ще прикади цялата къща да се пречисти, да бъдат всички живи и здрави.

"Това ми се е предало от баба ми, винаги тя го е правила, след това майка ми. Сега е моят ред, след като има младо поколение. Най-много искам да бъдат добри, честни, да уважават традициите, както аз съм ги възприемала винаги", споделя Христина.

Така, въпреки пандемията, семейството ще спази традициите и около масата ще седнат и старите, и техните деца и внуци. С благодарност за всичко хубаво, което животът им е поднесъл през тази година и с надежда за по-доброто, което ги очаква през следващата.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се разделя с нападател
ЦСКА се разделя с нападател
Има сделка за търговското споразумение за Брекзит
Има сделка за търговското споразумение за Брекзит