НОВИНИ

Първи политически реакции след санкциите на САЩ за Божков и Пеевски

bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 02.06.2021
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Втора санкция на САЩ срещу българи за корупция по закона "Магнитски". Този път тя е безпрецедентна по обема си в историята на механизма. Посочени са Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, други длъжности лица от България, както и 64 организации, свързани с тях.

Първите политически реакции по темата бяха на председателя на "Демократична България" Христо Иванов и евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, който беше гост в "Още от деня" по БНТ.

Американското правителство прави жест към нетърпимостта на българското общество към политическата корупция. То е последица от действията на българските граждани, а не е някаква инициатива или интервенция, заяви Христо Иванов.

Сега погледите се насочват към всички, които позволиха явленията "Пеевски" и "Божков" да станат факт, допълни той.

"Няма какво да кажа, защото новината ме свари в Българската национална телевизия. Не съм запознат нито с обстоятелствата, нито с мотивите и колкото и да ме питате, няма какво да говоря повече от това", заяви Кючук.

Не познавам фактите. Аз съм сериозен политик и искам да разсъждавам само на база факти и да коментирам неща, когато съм абсолютно сигурен както в достоверността, така и в съдържанието на самата новина. От всички политически партии трябва да се търси позиция, допълни Кючюк.

Илхан Кючук за санкциите на САЩ срещу Пеевски: От всички партии трябва да се търси позиция

Политически коментар в ефира на БНТ направи и служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ и съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсечат за тези две личности, коментира Петков.

Ние като българи, много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме някой отвън да ни казва тези неща. Така че, това което се случва в момента, нашата цел като служебно правителство е точно това - институциите да работят в полза на обществения интерес. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки, заяви още министърът.

Кирил Петков: Фактите в посока "Булгартабак" и "Техномаркет" сочат за връзка между Пеевски и ББР

Като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България. Така приемам решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ да наложи санкции на трима българи (Пеевски, Божков и Илко Желязков - зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС). Решението засяга и 64 свързани с тях фирми. Това заяви председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност, допълва Манолова.

На новината за санкциите реагира и пряко засегнатият от тях - бившият депутат от ДПС Делян Пеевски.

Заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт, се казва в позицията на Пеевски.

Първа реакция на Делян Пеевски за санкциите от САЩ

САЩ многократно ни предупреждаваха, но ние не внимавахме в техните предупреждения. Делян Пеевски не е сам. Става дума за мрежа от отношения и връзки, които са се наслагвали през последните 10-12 години. Ако наистина искаме да дезинфекцираме живота си, трябва да я разградим. ГЕРБ, а не ДПС трябва да се опасяват повече от случващото се, защото те толерираха конструкцията "Пеевски". Това заяви за БГНЕС дипломатът Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон.

Санкциите, които САЩ наложиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България, имат земетръсен ефект, но те не са изненадващи, допълни Поптодорова.

Тя отбеляза, че решението за санкциите не е някакво внезапно хрумване, а резултат на дълго проучване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов посети Ловеч за среща с клубовете
Димитър Бербатов посети Ловеч за среща с клубовете
Нишикори обърна Хачанов след четиричасова битка
Нишикори обърна Хачанов след четиричасова битка