НОВИНИ

Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:05, 24.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения, дни след като Баку обяви край на военната операция в сепаратисткия анклав. Армения е готова да приеме всички сънародници от Карабах, заяви премиерът Пашинян. Очакват се преговори между Армения и Азербайджан през октомври.

Нагорни Карабах: До етническите арменци стигна хуманитарна помощ

120 000 арменци от Нагорни Карабах ще заминат за Армения тъй като не желаят да живеят в част от Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване. Това е заявило ръководството на отцепническия район пред Ройтерс. В ООН Ереван призова за мисия от наблюдатели в анклава.

"Съдбата на стотици хора е несигурна. В този момент, 30 процента от населението на Нагорни Карабах са напуснали дома си. До района стига само ограничена хуманитарна помощ", каза външният министър на Армения Арарат Мирзоян.

Ситуацията в Нагорни Карабах: Хората се страхуват от етническо прочистване

Премиерът на страната беше още по-категоричен.

"Арменците в Нагорни Карабах продължават да са заплашени от етническо прочистване. В Нагорни Карабах пристига хуманитарна помощ, но това не променя ситуацията", каза Никол Пашинян, министър-председател на Армения.

Според него Ереван ще приеме арменците от анклава, ако усилията срещу заплахата не проработят. Баку заяви, че работи с руските мироопазващи сили, по процеса на демилитаризация и показа иззети от арменците оръжия.

"Въоръжените сили на Азербайджан в тясно сътрудничество с руските миротворци вземат всички мерки за безопасността на цивилните - местните арменци и тези ,които се връщат в родината си", заяви Анар Ейвазов - азербайджански военен говорител.

Протести в Ереван след постигането на споразумение за Нагорни Карабах

В същото време, много арменци от Нагорни Карабах са се струпали на летището в главния град Степанакерт, което сега е база на русите мироопазващи сили. Днес стана ясно, че представители на Армения и Азербайджан ще се срещнат в Брюксел на 26 септември, за да подготвят преговори между лидерите на двете страни на 5 октомври в испанския град Гранада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигрантският натиск породи проблем с капацитета на отделението по Съдебна медицина в Бургас
Мигрантският натиск породи проблем с капацитета на отделението по Съдебна медицина в Бургас
Кои кандидати се включват в изборната надпревара в Пловдив
Кои кандидати се включват в изборната надпревара в Пловдив