НОВИНИ

Патриарх Неофит е работил усилено по възстановяването на много църкви

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:30, 15.03.2024
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Патриарх Неофит оставя една мечта неизпълнена - да има вероучение в училищата като задължителен предмет един път в седмицата. Заветът му е дал дума да изпълни Емил Велинов - човекът, неотлъчно до патриарха от 30 години, още докато Неофит е монах.

Светейшият е имал чувство за хумор, обичал пролетта и лично съдействал за възстановяването на храм в Русе, за който местните вярват, че заради разрушаването му над града им тегне проклятие.

Емил Велинов познава Неофит още докато той е монах. Познанство на 30 години, което се превръща в приятелство. Двамата работят заедно много отпреди Велинов да оглави Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, а после и Протокола към Светия Синод. Днес Велинов признава, че има обещание към патриарха - да изпълни мечтата му.

"Аз затова така няма да се прощавам с него - аз ще му докладвам - винаги. И ще му кажа така - обучението по етика, по религиознание, доброта да влезе като редовно обучение в училищата. За съжаление, последното, което направихме с него - проучване сред родителите показа 83%, че не желаят да учат. Вижте какво става сега, а, вижте. Всеки може да те напсува от колата и да ти каже "говедо". Няма я тази етика, няма я тази смиреност", каза началникът на отдел „Протокол“ към Светия Синод Емил Велинов.

С осанката си и свято излъчване патриархът правел впечатление навсякъде. Велинов си спомня една случка от Турция преди много години - той карал служебната кола, която била изключително малка, с общо шестима души.

"Аз и директорът отпред, а отзад дядо Неофит и още трима души. Представяте ли си го? Той е едър човек с още трима души. И преди Одрин - полицията вади палка, и ни отбива. Спирам аз и полицаят идва, надниква през вратата и вика: Комшу, коджа калъбалък, бе! Вика: Ще трябва глоба. Навежда се обаче и вижда дядо Неофит с кръста. Комшу, давай, давай. На български го каза", разказа Емил Велинов.

Велинов познава Светейшия и като човек с изключително чувство за хумор.

"Той не че беше скрит, беше и шегаджия. Обичаше. Но не позволяваше това да излиза извън неговия кръг. Патриархът, знаете ли като му звъннах, че идваме с Марин Райков и каза: Кажете кога да сгрея баницата. Много духа вятър. Дядо ти Неофит. Е тва е той", обясни Емил Велинов.

Неофит имал и една молба - да се възстанови разрушения храм „Всех Святих" в Русе. Години наред русенци вярват, че над града им тегне проклятие заради това. Архитектът, който възстановява църквата, си спомня първата среща с владиката.

"От нищото направихме нещо. Е това е. Той тогава беше митрополит", допълни Емил Велинов.

"Аз разпрострях всички чертежи на масата на кмета и след малко се отваря вратата и влиза един човек с осанка, величествена като Аполон. Аз се стъписах само като го видях. Аз мислех, че съм едър, той е още по-едър от мен", коментира арх. Тончев.

Неофит не спира да работи усилено за възстановяването на много църкви. А Велинов споделя и колко е било тежко в последните месеци на патриарха.

"Ние сме го молили с някои от митрополитите. бяхме организирали едно лечение в Швейцария, което можеше да помогне. Той много се безпокоеше, че ще отсъства. Не прие. Как да ви кажа - накрая, слагам кръст, добре че си отиде, много мъки изживя. Последните месеци бяха страшни", разказа Емил Велинов.

Велинов го е видял в болницата за последно преди 37 дни.

"Отиде си едно злато. Виждате, българите го обичат. Аз няма да се прощавам. Държа го тук", завърши Емил Велинов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Лечков: Пожелавам успех на Георги Иванов и на новия Изпълком (ВИДЕО)
Йордан Лечков: Пожелавам успех на Георги Иванов и на новия Изпълком (ВИДЕО)
Йоханес Клаебо спечели класическия спринт при мъжете от Световната купа по ски-бягане
Йоханес Клаебо спечели класическия спринт при мъжете от Световната купа по ски-бягане